Tuesday, February 3, 2009

Nina Laron


Idag har jag målat om en bokhylla. Fick plocka bort alla böcker. Plötsligt uppenbarade sig Ninas ansikte på omslaget utav en av böckerna.

Vem var Nina Laron? Svaret kan vara kort: en av två kusiner till min första svärmor som överlevde Förintelsen. Från hela hennes släkt överlevde bara 4 (FYRA) personer.

Nina bodde i hamnstaden Ashdod och var en av personalcheferna på en fabrik som tillverkade frysta grönsaksprodukter. Hälften av arbetsstyrkan i fabriken kom från den närbelägna Gazaområdet. På den tiden rådde inget hat och en god sämja rådde mellan de arabiska och judiska arbetarna. Att passera från Gaza till Israel var lika lätt som att åka genom biltullarna i Stockholm fast det behövde man inte betala för.

Nina var jättevacker. Nu, letade jag bland hennes bästa bilder utan hitta någon bild som motsvarade hennes skönhet. Det var nog alltid någon aura som lyste runt henne som inte fastnade på den fotografiska filmen. Nina har nu varit borta i 13 år. Men det känns inte så. Hon känns i högsta grad närvarande.

När jag sista gången träffade henne (1995), följde jag henne till en onkolog i det stora Hadassah sjukhuset. Jag berättade om mina bekymmer med att resa Förintelsemonumentet i Stockholm och att största problemet var den Mosaiska församlingen (trots namnbytet till den Judiska) som också fick en oväntat stöd från den lokala rabbinen.
Ninas agerande var blixtsnabb. Hon tog kontakt med Israels chefsrabbin och berättade storyn. Chefsrabbinen kontaktade stockholmsrabbinen och församlingen och slog bort en av deras huvudargument mot monumentet: att folk efter bröllop och andra lyckliga tillställningar skulle, när de gick ut ur synagogan, påminnas av den mörka tiden. Det är precis så det skall gå till förklarade chefsrabinen. Jag blev det sk svarta fåret i församlingen men monumentet blev till.

Tack Nina!