Friday, December 25, 2020

Vita böcker och andra tvättmaskiner (tryckpressar) vid Andra världskrigets slut. Hur SS-Brigadeführer Schellenberg blir bara en vecka efter krigets slut "herr" och "envoye" Schellenberg då han gästar Bernadotte.


Så skapar Dagens Nyheter en Levande svensk historia. SS-Brigadeführer Schellenberg blir bara dagar efter krigets slut herr Schellenberg då han gästar Bernadotte.

Det speciella med Schellenberg är att DN och Expressen har samma dag skrivit om honom på helt olika sätt. Expressen som Krigsförbrytare nr. 3 och SS-brigadeführer medan DN (ovan) titulerar honom som herre och envoyé. Det var den 15 juni, dvs samma dag som Bernadottes bok Slutet kom ut.

Ingen av tidningarna publicerar Schellenbergs foto med dödskalle på mössan som jag bifogade självmant i fotot ovan.

Ingen i Sverige har beskrivit (utom små tidningsnotiser) hur nazisten Schellenberg kom till Sverige. Han kom inte ensam. Mins 5-6 av hans SS-kumpaner var med på resan och bodde tillsammans med honom på Bernadottes gård - Dragongården på Gärdet.

Nazisterna kom de till Sverige med Röda korsets flyg från Köpenhamn. De fick diplomatstatus och UD tog hand om de. Sverker Åström handlade kläder med nazisten Schellenberg på NK. Snygg kostym som han hade på sig under Nürnbergtribunalen, se nedan. Kvittot finns nog kvar i UDs arkiv. Annars så Åström som tjänstgjorde innan i Moskva blev senare känt för sitt ointresse för fallet Raoul Wallenberg. Innan dess var Sverker Åström aktiv i Sveriges Nationella Förbund. Organisationen som man betecknar ofta som mörkblå eller mörkbrun hade klart pro-nazityska och antisemitiska ståndpunkter och bekämpade ”invandring av mindervärdiga raselement.”. Senare har Åström, nu som socialdemokrat gjord sig känd för sitt uttalande: Att icke köpa israeliska varor är väl nu en självklarhet för varje anständig människa (Dagens Nyheter 2002 04 14).

Dragongården där nazisten Schellenberg fick skydd i maj 1945. Ett tidigare foto med Folke och Estelle Bernadotte,
prof Lindblom, major Reuterskiöld och kapten Rydbeck.

I kvällstidningen Expressen har man missat de senaste grå lappar och skriver sanningen - Krigsförbrytare nr. 3 och SS-brigadeführer Schellenberg. Ingen koppling görs dock att SS-brigadeführer Schellenberg, tidigare major i Gestapo (augusti 1939) var Himmlers höger hand och att Himmler var den som hade högsta ansvaret för koncentrationsläger. Naturligtvis publicerar man inte bilder från Bergen-Belsen.

Allt som sker och egentligen det som beskrivs samtidigt av Schellenberg och Bernadotte ligger i bådas högst personliga intresset och skall tjäna till att framställa de själva i gynnsam dager hos de Allierade. För Schellenberg gäller det att inte få en snara runt halsen som han vet väntar de flesta höga inom SS och NSDAP. 

För Bernadotte gäller det även att utverka en goodwill hos de Allierade och hos grannländer, Norge och Dannmark. Man vill sudda bort det svenska agerandet fram till augusti 1943 - Slaget vid Kursk. Efter det av utgången av Andra världskriget rätt så klar. Bernadotte var nog nyckelpersonen för den svenska propagandamaskinen som har lyckats mycket bättre i många avseenden än Goebbels propagandamaskin då myten om Bernadotte lever, lever som legend och den upprepas från generation till generation. Bland annat att han Räddade judarna. Även i Stockholm har judar som kommit till Sverige med UNRRA Vita båtar under juni-juli 1945 sagt att de har kommit med Prinsen.

Många som skriver om olika "bragder", glömmer gärna både tidtabellen och vad som hände på det militära planet i Europa. När Bernadotte förhandlade med Himmler den 24 april så var tyska styrkor i Italien redo att kapitulera och gjorde det den 29 april. De gjorde det faktiskt innan Hitlers självmord. Ryska styrkor hade sedan 16 april omringat Berlin. Vit-buss-korridoren stängdes definitivt den 25 april 1945. Då träffades de amerikanska och sovjetiska trupper från väst- respektive östfronten för första gången i närheten av Torgau, 30 km uppströms efter Elbe. I och med detta hade de återstående delarna av Nazityskland delats i en nordlig och en sydlig del.

Den 4 maj 1945 admiral Dönitz gick med på en del-kapitulation som omfattade Norge, Dannmark, norra Tyskland och Holland. 

Rester av Vita-buss-korridören (Det vit från norr till söder) som delades definitivt den 29 april 1945. Innan dess så försökte allierade med flyg stoppa alla väg och tågtransporter för att påskynda Nazitysklands kapitulation.

Därför är det lite speciellt när man läser och upprepar gärna informationen från officiella källor om Bernadotte: "Natten mellan den 23-24 april, Bernadotte lyckas nu med vad som varit målet från början, han får nu tillåtelse av Heinrich Himmler att transportera vem han vill, vart han vill helt utan restriktioner".

Det är svårt, omöjligt att utröna vad som är sant i Bernadottes och Schellenbergs beskrivningar som båda har getts ut som böcker . En sak är säkert att deras beskrivningar har påverkats av samvaron under maj-juni 1945 när de båda skrev sina alster. Därför är Schellenberg lika litet som Bernadotte någon objektiv sagesman.

Bernadotte mördas i Jerusalem men det är en annan historia.


Expressen 15 juni 1945. Det här är nog villan i Trosa där enl. Sune Persson (1945): internerades under bevakning Schellenberg med sitt sällskap. Krigsförbrytare Schellenberg lämnar Sverige tidigare än de övriga, den 16 juni, när han i sällskap med Bernadotte flögs till det amerikanska högkvarteret utanför Frankfurt am Main. 


Bergen-Belsen under förhandlingar mellan Himmler och Bernadotte


4 januari 1946. 27 dagen. Förhör med nazisten, fd Gestapo-majoren och därefter SS-Brigadeführer Schellenberg. Troligen har Schellenberg en kostym. Den 7 maj har Schellenberg med hjälp av UD:s Sverker Åström ekiperats på varuhuset NK. Nürnbergrättegångarna var en serie av 13 rättegångar som ägde rum mellan 1945 och 1949 i Tyskland efter andra världskrigets slut mot ledande personer, som begått krigsförbrytelser. Nürnbergprocessen var den första och är den mest kända av dessa rättegångar.

Hur kom Schellenberg m.fl. till Sverige? Schellenberg och Himmler blev snällt avvisade av av den tyska Flensburgregeringen då de båda SS-mänen var alldeles för stor belastning vid samtalen med de Allierade. Himmler åkte mot söder och Schellenberg mot norr mot Padborg i Dannmark där det fanns ett stort detachment från Danska Röda korset. Det sägs att Schellenberg fick ett uppdrag för att träffa Bernadotte i Stockholm. Jag tror på det, man ville ej ha höga SS-män i Flensburg.

Jag tillhör de som inte använder benämningen Räddningsaktion - Rescue mission när det gäller ”de svenska Vita bussarna”. Precis som Klas Åmark ifrågasätter jag den egentliga nyttan av den svenska insatsen och hävdar att en "stay put" situation skulle ha samma netto som denna insats. (Åmark, Klas Bo granne med ondskan, Tyskland: Albert Bonniers förlag, 2016). Naturligtvis vid en "stay put" situationen så skulle de alla nazister som sökte skydd i Sverige ha det mycket svårare att komma till Sverige. Samma gäller de 1500 tyskor*** med barn som var födda i Sverige eller hade annan anknytning.

Stortvätt pågick vid hög temperatur och i flera tvättkittlar i Stockholm innan rättegången. Olika typer av Vita böcker och andra tvättmaskiner var igång vid Andra världskrigets slut.  Schellenberg skrev i Stockholm, Bernadotte skrev i Stockholm.  SS-Brigadeführer Schellenberg fick bara 6 års fängelse då kollegan Bernadotte övertygade alla att SS-mannen var en gentleman. Bernadotte umgicks med flera sådana gentlemän, nazistledarna som tillhörde den tyska adeln och högborgerligheten: Bernadotte var bekant med de hade flera av gentlemän besökte Sverige på dennes inbjudan innan-, under- och efter kriget.  Bernadotte citerar gärna Schellenberg i sin bok.  Hans citat är oftast inte dokumenterade på något sätt utan bygger på vad SS-mannen har sagt till Bernadotte som gäst i hans villa på Gärdet. Naturligtvis alla samtal som citeras i Slutet skall tvätta ren nazist och mördarstämpel när det gäller Schellenberg och ge samtidigt ära till fredsprinsen Bernadotte. Enligt Levande Historia hade Schellenberg "i all hast fått ackreditering som envoyé vid den tyska legationen och fördes på morgonen den 6 maj 1945 i ett rödakorsplan från Köpenhamn till Malmö och däre
fter av flygvapnet till Stockholm". Ännu ett datum, 6 maj - då var gator i Oslo befriade. Kapitulation i bl.a. Dannmark och Norge har undertecknats den 4 maj 1945 och skulle börja gälla från den 5 maj 1945. Samma dag på eftermiddagen landar de första allierade soldaterna i Köpenhamn och i Reims i Frankrike börjar de formella förhandlingarna om Tysklands kapitulation. Den 7 maj strax efter klockan två på morgonen stiger generalöverste Alfred Jodl, generalamiral Hans von Friedeburg och major Wilhelm Oxenius in i ett litet rött skolhus i Reims, som tjänar som de allierades högkvarter. Jodl, som är chef för den tyska krigsmaktens operativa stab, har fått fullmakt av Dönitz att underteckna Tysklands ovillkorliga kapitulation. Klockan 2.41 skriver Jodl sitt namn på papperet.


SvDs Vita lögner - Generalmajor inom SS-mannen blir utan gradbeteckning  om kommer till Sverige "på svenska myndigheters tillskyndan".

SvDs Vita lögner - Generalmajor inom SS blir överste som hade "samband" med Vita bussar aktionen. Den nämnde Kaltenbrunner var den högste representant för SS som dömdes vid Nürnbergprocessen 1945–1946. Han befanns vara skyldig till krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten och avrättades genom hängning. Han var nog inte vän med Bernadotte.

SvD skriver "förklaring" varför Schellenberg finns i Sverige, daterade den 5/6 och 6/6 1945. Den 5 maj 1945 var Schellenberg inte i någon fångenskap. Nazisten Schellenberg var en av SS-ledaren Himmlers närmaste män och därför betraktade helt naturligt admiral Dönitz honom liksom Himmler som ett hinder för sina egna försök att styra den tyska politiken och förhandlingarna med de Allierade under dagarna före första del-kapitulationen som omfattade bl.a. Norge och Dannmark. (kl. 8.00, den 5 maj).

Som jag tidigare skrev så har de båda SS män lämnat Flensburg innan sista förhandlingsomgången. Den ene körde mot söder och den andre mot norr, till Bernadotte. Förutom att undvika att få snaran runt halsen så var det viktigt för Schellenberg att bygga upp ett nytt identitet (precis som Bernadotte) och skriva ett underlag till det (precis som Bernadotte). Båda använde sig mycket flitigt liksom en del av pressen av aktionen "Vita bussar" som citeras flitigt av TT.

Om Schellenberg tog flyget från Köpenhamn klockan 06.00 så finns de men möjlighet att han kom till Sverige före den tyska kapitulationen i Norge kl. 08.00.
I den andra notisen är det inte heller sk mycket som stämmer utom att Bernadotte försökte skapa en gräddfil för SS-manen vars grad i position försöker man ändra. Han var SS-Brigadeführer dvs generalmajor. Warszawa-svenskarna grepps inte av SS men av Gestapo. Deras öde kunde bara bestämmas av Hitler. Schellenberg nämns där för att han var chef för kontraspionage och bl.a. planterade in eget SS-folk där.

* Dönitz förklarade brevledes för de Allierade att SS är mördare, skyldiga till bl.a. Förintelsen medan Wehrmacht är en snäll armé som lyder och genomför rena militära aktioner och visste inget om den pågående Förintelsen. Båda var naturligtvis mördare!
Dönitz, liksom tidigare Himmler misslyckades totalt i sina försök att hos de västallierade styrkornas överbefälhavare, general Eisenhower, utverka en vidgning av delkapitulationen till alla de fronter, där tyska trupper stod emot västallierade. General Eisenhower, liksom general Zjukov krävde total villkorlös kapitulation. Den slutliga kapitulationen på samtliga fronter ägde rum den 7 maj i de västallierades överbefälhavare Dwight D. Eisenhowers högkvarter i Reims, Frankrike. Inför de sovjetiska styrkorna undertecknades ytterligare en kapitulation (trots ryska representanter hos Eisenhower) dagen efter. Tredje riket liksom Flensburg regering upphörde att existera när Dönitz avsattes den 23 maj 1945.



Här ville Folke Bernadotte framstå som en fredsprins, den som bringade fred i Europa. Inte de miljoner soldater som stupade för att få bort det nazistiska styret i Europa. Den 17 maj 1945, Norges nationaldag, står greve Folke Bernadotte tillsammans med Norges kronprins Olav på slottsbalkongen i Oslo och gör honnör för det norska folket. Han var en av de främsta hedersgästerna vid kronprinsens sida under den närmare tre timmar långa förbimarschen.


Other gentelmens. Heydrich walking in front with SS-Brigadeführer/SS-Gruppenführer Heinrich Müller (head of the Gestapo) to his right and SS_Oberführer Heinrich Fehlis (leader of SD and Sipo in Norway) to his left. Also SS-hauptsturmführer Hermann Kluckhohn, SS-Sturmbannführer Walter Schellenberg, Rudolf Schiedermair, and other SS police officers.

Schellenberg wanted to be like Bernadotte an advocate of peace. Bernadotte succeeded!


Epilog
Ola Larsmo skriver i DN (igen DN) år 2003: "Fram träder ändå en bild av ett kattrakande kring människoliv och ett sammelsurium av olika bevekelsegrunder hos olika aktörer, som alla säger sig agera av "humanitära skäl". Så till exempel hos Walter Schellenberg, chef för tyska underrättelsetjänsten, som tycks byta sida och hjälpa Bernadotte-expeditionen att rädda så många som möjligt, judar eller ej. Som tack för detta låter Bernadotte honom söka skydd i Sverige efter krigsslutet, och har också det möjligen dåliga omdömet att vittna till Schellenbergs fördel vid Nürnbergprocesserna. (Bernadotte såg det nog som ett drag av renhårig lojalitet att återgälda tjänsten.)".

Vad menar Larsmo som glömmer att uppge nazisten Schellenbergs officiella titel, SS-Brigadeführer med att "tycks byta sida". Han "tycks byta sida" på samma sätt som hans kumpan SS-Reichführer Himmler.
Bernadotte hann aldrig att återgälda tjänsten till Himmler då det sistnämnde valde att ta gift istället för att få snaran runt halsen. 
Enskilda individers agerande i de Vita bussarnas transporter var nämligen aktuellt redan före krigets slut.  En del aktörer ville uppnå ära och befrielse från krigsskulden, Bernadotte och Sverige medan andra, framförallt SS-män på den tyska sidan, som Schellenberg ville frigöra sig från skuld genom att visa på delaktighet i hjälpinsatsen. Vita bussarna passade båda sidorna. Vi vet att nordiska transporterna till Sverige gjordes på andra fångars bekostnad. Från koncentrationslägret Neuengamme som var en uppsamlings plats för skandinaviska fångar har de redan inkvarterade i sjukstugan fångarna förflyttas till andra (sämre) läger. Då förflyttningen handlade om sjuka fångar fler dog under resan och kastades ut från de Vita bussarna i ett närmaste diket. De de humanitära anledningarna till Vita bussarnas transporter var nog inte så humanitära.

Det viktiga är också att påpeka att det inte fanns möjligheter till en fortsatt industriell Förintelse, inte heller möjlighet till "Holocaust by bullets" under de sista månaderna som kriget pågick på tysk mark. Bernadotte räddade de svenska kvinnor som var alltihopa tyska medborgare och var genom sina makars nazistpropaganda mest rädda att bli tillfångatagna av ryssar. Samma sak gällde återstoden av tyska armén och tyskarna som ville inte falla i ryssarnas händer.
De fångar som Vita bussar transporterade till Sverige är naturligtvis tacksamma. De som transporterades från sjukstugor mm eller dog då Vita bussar körde transporter åt SS var nog mindre tacksamma. De flestas röster tystnade då för alltid.

1500 tyskor med anknytning till Sverige - förklaring:

Wednesday, December 23, 2020

Madagaskar och Förintelsen - Det började med Madagaskarplanen



Bolesław Norski-Nożyca spelade in sången 1938.

Mieczysław Miksne-Kirszencweig skrev teksten och melodin. 

Vaknade idag sent, för mig sent, då klockan var redan fyra på morgonen. Tänkte på Stockholm och att nu var det en Konstig stad. Byggnaderna är visserligen samma men under ytan...
Att inte kunna träffa de 7 barnbarnen känns riktigt jobbigt. Precis som min far brukade som kramar jag och leker med de alla. Nu, i den konstiga staden Stockholm saknar jag det. Jag vet också att Tja (från polska Dziadek (Tjadek - morfar) börjar försvinna ur deras värld. En Konstig tid och Konstig stad.
Jag började tänka på en annan Konstig stad från min barndom. Konstigt är ett samhälle vid den polska kusten. På polska så heter det Dziwnów. Samhället delas av floden Konstig i två. Förr så fanns en träbro emellan. När större fartyg skulle passera så åkte en del av bron åt sidan. I den östra delen, civila var jag tvenne gånger på en sommarkoloni i huset som heter Baltic. Jag minns att man ägnade mycket tid där för att göra ett jätteemblem, en polsk nationalsymbol, således en vitt örn. Emblemet gjordes av sönderslaget vit porslin. Porslinsbitar la man på en röd bakgrund som man fick fram genom att slå sönder tegelstenar till grus. Jag lärde mig där att spela trumpet och slå trumman. Örnen fanns på marken nedanför flaggstången där flaggan hissades upp vid varje morgonuppställning. Man sjöng rätt så mycket under tiden man var där. Bl.a. sången:

Ajaj, Madagaskar
Kraina czarna, skwarna
Afryka na wpół dzika jest
Tam drzewa bambusowe,
Orzechy kokosowe,
Tam są dzikie stepy
Tam mi będzie lepiej,
Ajajaj ja lubię dziki kraj...

Vad jag inte visste då och vad de polska barn i flera generationer inte vet var att sången handlade om Madagaskarplanen - Förflyttningen av europeiska Judar till den östafrikanska ön Madagaskar“. Madagskarplanen“ omvandlades till den fysiska förintelsen av Europas judar, dvs „Die Entgültige Lösung der Judenfrage“ - Förintelsen. Även Himmler i maj 1940 diskuterade Madagskarplanen.
Mieczysław Miksne-Kirszencweig som skrev teksten och melodin och Bolesław Norski-Nożyca spelade in den på skivan 1938 har fängslats i Warszawas Getto och mördades troligen i Treblinka och/eller Majdanek. Bolesław Norski-Nożyca sjuner Oj Madagaskar, inte Ajaj Madagaskar.

Sången om Madagaskar som alla polska barn fortsättningsvis sjunger berättar bl.a. att barnen från en svart mamma och en vit pappa skulle ha hud som ett schackbräde. 

Do Murzynki się zalecam
To jest sposób mój
Bo ja lubię czarne z białym
To jest kolor mój
Od białego tatki
I od czarnej matki
Będą dzieci w kratki
Ajajajajaj/ W szachy będziem grać

Vidare skriver man i denna parodi att man där skall bygga en mikve. Mikve är ett rituellt judiskt bad..

Mykwę sobie wybuduję,
łaźnia musi być!
Tu, to ja się tak krępuję,
tam się będę myć?

Det fanns andra versioner bl.a. på jiddish där man skulle resa till Madagaskar från Birobidzan i Sovjet, den autonoma judiska republiken som instiftades 1934.

I.
Ich nem di fyjs unter dem uren
Ich gej ich szprajz yn szpan
Ojf mizroch machrow cofojn dorem
Ich zyjch a Biro-Bidżan
M'git doch mir an'ajce di fyjs nem ojf di płajce
Mach ich a wajajcaj un jazd we a huz

Refrajn:
Oj Madagaskar a łand fun huzen gruzen
Wy der zamd thut dort bluzen
Oj Madagaskar nysztu kajn fłajsz dort
Ch'wajs es fun szajszes jemaj berajszes

Dort wi Udon-horiszn hot amul getun hiszn
Un di mame Chawe iz nochdem giwen ciekawe
Oj Madagaskar zoł zajn a hin
Aby git wus cu thun

II.
Swołt szojn gewen ałc baj dem gitn
Nu majle zoł szajn zajn
Zenen di krokodiln antisemitn
Zajn łozn unz nyszt arajn
M'łajgt ojf unz a weto m'szaft far unz a geto
Saj brutto un saj netto der ynjon łojnt nyszt bałd.

Refrajn:
Wi madagaskar nysztu kajn prite szchite
Dy agude hot dort kajn szlite
Oj Madagaskar, a łand fun szwajgen cwajgn
Ałe weln mir frign fajgen
M'wojnt dort in klajne chatkes
Wajse tates, szwarce matkes
In gemiszte jetn
Szwarce pasn, wajse kratn
Oj Madagaskar
Leszunu habu beryszołojm

III.
Nisztu dort kajn antysemitn
Dy chajes wełn krigen a zbenk
Dort megstu zicn indermitn
Niszu kajn ekstra benk
Kumst ahin cum grajten
Ojf parnuse darfst niszt warten.


Mues (Forsa) oraz Di Bone (Kartka żywnościowa). Pierwszą śpiewał aktor Bolesław Norski-Nożyca w teatrze Eldorado na ul. Dzielnej.

Jednym z najlepszych źródeł informacji o ulicznych przyśpiewkach był Jankew Lejb Solnicki, chłopiec na oko 13-14 letni [naprawdę miał 16 lat], o niewielkim, lecz przyjemnym głosie, choć już z ową charakterystyczną chrypką od nadmiernego nadrywania gardła. Chłopiec ten, choć bosy i obszarpany, jest bardzo ładny. Jego promienna twarz i piękne oczy jaśnieją spośród łachmanów. [5] Był synem znajomego Tytelmana, Abrama Solnickiego, który zmarł na czerwonkę (mama chłopca, Chaji Landau, była ofiarą choroby głodowej). Włóczył się po getcie, wyszukiwał resztki jedzenia w śmietnikach, śpiewał piosenki, a ludzie rzucali mu drobniaki. Tytelman zaprosił go do domu, dzięki czemu mógł dokładnie zapisać słowa piosenek śpiewanych przez chłopca.

Zabrałem go do domu. Padał ulewny deszcz. Mały, jak zmoknięty kotek, drżał na całym ciele. (…) Chłopiec wcale nie sprawia wrażenia otępiałego. Wie, co mówi. Widząc, że zapisuję piosenki, kilka razy zwrócił mi uwagę, że coś opuściłem, żebym zapisał refren itd. [6]

Forsa, forsa

Brak ci forsy, lecz się nie martw tym

Weź pudło Pinkierta i się połóż w nim

Ref. Forsa, forsa, to najlepsza rzecz

Panią prezesową stać na ondulację

Lecz dzieciaki spać się kładą bez kolacji

Ref. Forsa, forsa, to najlepsza rzecz (…)



Weź pudło Pinkierta  - chodzi o trumnę a Pinkert to przedsiębiorstwo pogrzebowe.