Monday, August 24, 2020

De befriade 1945 som dog under vårdtiden. Bergen-Belsen - Lübeck - Stockholm. Begravningsplatserna.

Först, efter befrielsen av Bergen-Belsen den 15 april 1945 så handlade begravningen om en massgrav. Brittiska och kanadensiska läkare och sjukvårdare försökte ge vård till de befriade på plats i barackerna inom själva koncentrationslägrets område. Bland de som dog inom lägrets område fanns min moster man Ludwik Wójcikiewicz född i Warszawa. När han hittades var han redan döende och inte kontaktbar. Han begravdes i en massgrav. Vilken av de vet vi inte.

Det finns ett antal massgravar i Bergen-Belsen. De iordningställda vi befrielsen har nummer, 1-13. Förutom de som finns det massgravar som kallas för "vid barackerna" och en massgrav kallad för B. . Särskild i en massgrav ligger begravda lägrets Kapo som var fångar som blev lägerledningens medarbetare med uppgift att vakta och styra de andra fångarna. Kapos hade flera förmåner jämfört med andra fångar. Sovjetiska krigsfångar har också en enskilt gravplats.

Bland de som dog efter befrielsen inom lägrets område fanns min moster man Ludwik Wójcikiewicz född i Warszawa (På bilden i mitten). När han hittades var han redan döende och inte kontaktbar. Han begravdes i en massgrav. Vilken av de vet vi inte. Bara en person från Rozental-Wójcikiewicz-Polirsztok familjer som har egen grav är Ludwiks fru Sabina som dog i Warszawa Gettot.





Från baracker till ett fältsjukhus i Bergen-Belsen.

Från baracker till Fältsjukhus i Bergen-Belsen.
Från baracker till massgravar i Bergen-Belsen.




Därefter dog de som Felicja Stendig (f. Infeld) i Bergen-Belsens Fältsjukhus (Hohne) Großen Friedhof På hennes gravsten står följande:

This stone is raised in memory of 
Felicja Stendigowa 
born Infeld. 
Writer, sociologist, linguist. 
Cracow, Poland 18.11.1895
Bergen-Belsen 2.5.1945
She feared non but God.



Felicja Stendig dog på det stora sjukhuset med 10-tusentals bäddar som de brittiska trupperna iordningställde inom ett närbeläget kasernområde.
Därefter dog de som Felicja Stendig (f. Infeld)