Wednesday, September 2, 2009
Varför och vad söker man. Korczak? Min far? Mina rötter?
Varför och vad söker jag? Korczak? Min far? Min mor? Mina rötter? Mina obesvarade frågor som jag har aldrig ställt?
Jag har försökt att få en mera fullständig beskrivning av Korczaks deportation från barnhemmet, som låg i kvarteret Sliska(gatan) 9 och Sienna(gatan) 16, till Treblinka. Jag kände att det var viktigt att få den beskriven och dokumenterad. Min far (Misza) hade, tack vare arbetet utanför gettot som Korczak ordnat för honom, lämnat barnhemmet tidigt den 5 augusti 1942 denna ödesdag. På det sättet undkom han deportationen. Arbetet utan-för gettots murar har troligen räddat hans liv. Han fick dock deportationen väl beskriven av ett ögonvittne.
Jag har på Warszawas gamla karta och genom skildringar följt pappas väg den 5 augusti 1942 från barnhemmet genom en av posteringarna i gettomuren, genom en av broar över Wisla floden till hans arbetsplats denna dag, ett bygge på 3 Novembergatan i stadsdelen Prag.
Jag går igenom gamla fotografier från gettot och tycks mig känna igen min fars gestalt stående med en riksha 50 meter ifrån barnhemmet på Siennagatan där han (?) tittar på folk som sätter sig i en hästdragen spårvagn så kallad konhellerka.
En annan spårvagn längre upp på gatan står precis framför barnhemmets sista locum Sienna 16.
På de två nedersta bilderna ser man att Sienna 16 var ett ensamt hus i hela det området innan det jämnades med marken för att ge plats åt det av Molotov (år 1951) föreslagna gåvan från Sovjet till Warszawa - Kulturpalatset.
Bland de hus som finns kvar i området finns bl.a. det höga huset (vid Zielnagatan)som syns på högra sidan bakom "Korczakhuset". Huset var byggd 1908 för en svensk telefirma och var de det ryska imperiets högsta byggnad. På sista bilden samma byggnad sett från det motsatta hållet dvs från Królewska(gatan). Huset tillhörde svenska firman Cedrgren som därefter smälte samman och bildade Ericsson. I Polen övergick firman därefter till PTAS vars järnringar finns kavr på flera gator i Warszawa.
Palatsbygget startade 1952 och pågick till 1955. I samband med Stalins död bestämde den polska regeringen att ge palatset Stalins namn..... (Pałac Kultury i Nauki im. Józefa Stalina).