Tuesday, May 27, 2014

Stockholm's Industrial Heritage - Svenska Gasaccumulator AB - AGA



AGAs rötter går ända tillbaka till 1904 och grundar sig på en mans, Gustav Dalén, tekniskt genialiska uppfinningar. Han var inte bara en av Sveriges viktigaste nobelpristagare, utan även den ende pristagare som har skapat en industrigrupp.

Industriföretaget AGA (Aktiebolaget Gasaccumulator) bildades 1904. Till en början fokuserade AGA huvudsakligen på acetylengas för järnvägsbelysning. Företaget anställde snart uppfinnargeniet Gustaf Dalén som överingenjör och verkstadschef, och hans uppfinningar gjorde att AGA växte snabbt.  
 
Brev och kuvert från AGA hade följande emblem i vänstra hörnan


År 1912 flyttade AGA till nya fabrikslokaler på Lidingö. Verksamheten leddes av Gustaf Dalén som valt att placera den nya fabriksanläggningen i närheten av sin privata villa, som idag används av Kanadas ambassad.
Samma år (1912) skadades Gustaf Dalén allvarligt vid en explosion, och blev blind för livet. Han var fortfarande konvalescent när Kungliga Vetenskapsakademien tilldelade honom nobelpriset i fysik för hans ”uppfinningar av självstyrande regulatorer som i kombination med gasackumulatorer kan användas till att tända fyrar och fyrbojar." Han återfick aldrig synen, men förblev företagets VD i ytterligare 25 år, fram till sin död 1937. 








Vid fabriksanläggningen anlades tidigt en park med träd och planteringar. Parken är välvårdad och av anmärkningsvärd hög kvalitet för att höra till ett industriområde. Vid verkstadsblocken hade arbetarna ursprungligen kolonilotter och längs vattnet finns i dag en strandpromenad. 



Maskinverkstaden bestod av en verkstadshall som belystes från stora takfönster i ett sågtandstak. Byggnaderna uppfördes med fasader av rött tegel och socklar av granit. För utformningen stod arkitekten Alf Landén


























Flertalet byggnader är murade av tegel. Arkitekturen är inledningsvis i bearbetad nationalromantisk stil som mot 1910-talets slut övergår i en enklare och mer rationalistisk byggnadsstil som präglas av amerikanska och tyska förebilder genom moderna verkstadsblock. 

Den första delen av fabriksområdet byggdes under 1910-talet. Då bestod fabriken av portvaktshus, huvudkontor, maskinverkstad och ackumulatorverkstad. Maskinverkstaden bestod av en verkstadshall som belystes från stora takfönster i ett sågtandstak. Byggnaderna uppfördes med fasader av rött tegel och socklar av granit. För utformningen stod arkitekten Alf Landén. AGA expanderade och fabriken byggdes ut kontinuerligt. År 1916 byggdes två verkstadsbyggnader efter amerikanska förebilder om rationella industrier.

Moderniteten i byggnadernas arkitektur låg till stor del i en medvetenhet om vilka krav modern industriproduktion ställde på byggnaderna. Exempel på detta är rationella platta tak, enkla planlösningar, lokaler som utformats ur arbetsmiljösynpunkt och ett utvecklat brandskyddstänkande. 

På 1950-talet byggdes en tjänstemannamatsal med utsikt över vattnet. För den stora fondväggens muralmålning anlitades Sven X:et Erixon. Det är i denna byggnad som den nuvarande restaurangen Villan ligger. 

Vid fabriksanläggningen anlades tidigt en park med träd och planteringar. Parken är välvårdad och av anmärkningsvärd hög kvalitet för att höra till ett industriområde. Vid verkstadsblocken hade arbetarna ursprungligen kolonilotter och längs vattnet finns i dag en strandpromenad.