Tygodnik EWA. Ten Pesachowy numer z 1928 roku, prawie stuletni, jest w dalszym ciagu aktualny. |
Paulina Appenszlak |
Ile żółtek tyle łyżek wody,
mąkę macową i odrobinę soli,
pianę z białek, łyżkę szmalcu
wymieszać i masę tę dobrze wy
robić. Formować małe pulpeciki
i gotować je w gotującej się
Pączki pesachowe
Filiżankę macowej mąki, 10
deka cukru, 2 jajka, i pół 1itra
mleka, skórkę z jednej cytryny
ubić na luźne ciasto i kłaść łyż-
żyć z obydwuch stron.
nych religji, które zawsze mają
na celu uczczenie jakiegoś do
gmatu religijnego, święta ży-
dowskie związane są zwykle
z jakąś datą wielkiego znacze
nia w życiu naszego narodu.
Pozwala to wszystkim żydom,
bez] względu na przekonania
uroczyście obchodzić
dni świąteczne, gdyż mają one
tylko na celu przekazanie i
utrzymanie pięknej tradycji ży-
dostwa, która przejawia się
w tych świętach, zawsze opro
mienionych aureolą radosnego
bohaterskiego zdarzenia lub
chwili przełomowej w dziejach
naszego narodu.
bawienia z niewoli, święto,
kiedy służba pospołu z
państwem do stołu zasiada, gdy
drzwi każdego domu żydow~
skiego otwierają się przed
przychodniem, nevet z obcej
rasy, — jest jednem z naj
cenniejszych i najpiękniejszych
ogniw w tradycji świąt żydow
skich.
To też Pesach jest obserwo-
wany we wszystkich prawie
domach żydowskich bez wzglę
du na przekonania religijne.
bardzo od innych, ścisłe jego
przestrzeganie związane jest
z pewnemi trudnościami, wyni-
kającemi z surowego zakazu
używania chleba, mąki, roślin
strąkowych i kasz. To też uło-
żenie menu świątecznego przed
stawia pewną dozę trudności
i z natury rzeczy musi być
monotonne i ograniczone. Przy
czynia się do tego także okres
przednówka, w którym trudno
o jarzyny i owoce, stanowiące
tak ważną pozycję w racjonal
nym odżywianiu. Za to jako
rekompensatę mamy cały sze-
reg tradycyjnych potraw i ciast
pesachowych, gdzie zamiast
mąki zbożowej występuje
go doskonale znosi tę odmianę
odżywiania; spożywanie w
większej niż zazwyczaj ilości
jaj, tłuszczów i mięsa równo
waży brak chleba, mąki i t. p.
Trudniej znoszą ten regime lu
dzie słabowici i dzieci, ale w tym
wypadku pozwalamy sobie na
pewne ustępstwa. Istnieje zresz
tą cały szereg potraw, przygo-
towanych z macy w rozmaitej
postaci, które są łatwostrawne
1 posilne. Poniżej podajemy
czytelniczkom duży wybór roz-
maitych takich przepisów. Kilka
słów chcę jeszcze poświęcić
uczcie sederowej.
który zapisuje się na zawsze w
pamięci dziecka, jako najradoś
niejsza i pełna mistycznej ta
jemnicy chwila, a dorosłego
odrywa na godzin kilka od
powszedniości dnia codziennego
i— uczczony będzie w każdym
domu żydowskim, tak jak oby
czaj i tradycja każdej rodziny
dyktuje.
Pani domu niech stół nakryje
obrusem najkosztowniejszym,
jaki posiada, ustroi go w hja-
cynty, tulipany i zieleń, której
teraz jest już wszędzie pełno.
Nie zaniedbujmy żadnego szcze
gółu — z każdym z nich prze
cież związana jest legenda lub
symbol przedziwnej piękności
i znaczenia... Okrągły talerz, na
którym układamy rzeżuchę',
chrzan i charojses — symbolizu
jące gorycz i poniżenie niewoli
— niech będzie odmienny i
piękniejszy riż zwykłe
talerze, kielich proroka
Eljasza niech zalśni połyskiem
kryształu .— raz na rok tylko
ukazywany — skupia na sobie
największą tajemnicę uczty
sederowej. Pan domu zapomni
przez chwilę, że jest zwykłym
człowiekiem w meloniku i niech
zasiędzie na wysoko usłanych
poduszkąch w ten jeden wie
czór, przesiąknięty romantyz
mem Wschodu...
Menu na tydzień świąteczny:
/. Uczta Sederowa
Karp na gorąco. Rosół z racuszkami
z macowej mąki. 'Indyczka z sałatą
lub z kompotem z moreli. Jabłka w
Czwartek
Obiad świąteczny
Szczupak faszerowany. Barszcz z
kartoflami frite. Sznycle po wiedeńsku
z ogórkiem kwasz. lub mizerją. Naleś
niki z masą migdałową,
2 uczta sederowa
Karp lub lin na gorąco. Befsztyk z
suszonemi kluseczkami z macy. Bobełe.
Piątek
Obiad
Leszcz faszerowany. Pasztet w wą-
tróbki lub odpadków białego mięsa.
Rosół z pulpetami. Sztuka mięsa z ro
sołu z buraczkami, Legomina z mig
dałów.
Kolacja
Leszcz faszerowany. Indyk z kompo
tem z jabłek. Omlet z wiśniami z na
lewki wiśniowej.
Sobota
Obiad
Rolada ze szczupaka. Pasztet z wą
tróbki. ' Cytrynowa zupa z grzybkiem
lub czulent z kartofli. Tort, przekłada
ny masą migdałową lub kugiel z mąki
macowej.
Niedziela
(Wolne święta)
Obiad
Kartoflana zupa. Ozorze szpinakiem
lub marchewką. Kompot z jabłek.
Poniedziałek
Zupa śliwkowa z racuszkami. Mos
tek wołowy z kartoflami puree.
Legomina z macowej mąki.
Wtorek
Barszcz z kartoflami. Kiełbasa z ja
jecznicą, Kompot ze śliwek susz.
Kolacja
Karp na gorąco. Kotlety z piersi
kury lub cielęcina pieczona. Naleśniki
z masą jabłeczną.
Środa
Obiad
Ryba faszerowana. Rosół z maka
ronem z naleśników. Sztuka mięsa.
Legomina cytrynowa.
Kolacja
Linki z sosem. Kura po wiedeńsku
z buraczkami. Makaroniki,
Czwartek
Obiad
Barszcz z pasztetami*-,i Kotlety',, z "
móżdżku lub befsztyki skrobane z kar
toflami. Omlet.
NIEKTÓRE PRZEPISY.
Harojses
Utrzeć jabłko na tarce od chrzanu,zemleć kilka (5—6) włoskich orzechów
przez maszynkę od migdałów, dodać
łyżeczkę wina, szczyptę cynamonu lub
imbiru i dobrze wymieszać.