Friday, February 1, 2019

Lübecklistan - Sara Neujahr och 46 andra som inte kom ombord på de Vita skeppen i juni 1945


 
Halina Neujahr vid sin systers grav. Sara dog efter bastu och det kalla duschen efteråt, strax före avresan till Sverige.
Så gick det till innan ombordstigningen.
Bastu och efter det en kall dusch. Allt strax före avresan till Sverige.

Listan på 3 sidor, troligen från ett tyska förband skulle innehålla en förteckning över vapen. Istället så innehåller Lübecklistan 47 namn på fd fångar från koncentrationslägret som skulle till Sverige för att få vård. De fyra första dödsdatum (Gestorben) avser den 27 juni 1945. Jag förstod direkt vad det var för lista när jag såg de fyra första namnen och dödsdatumet. Den tredje personen på listan var nämligen Sara Neujahr. Begraven i Lübeck, syster till min nära vän Halina Neujahr.

Från Seth Jacobsons som är rabbinens Wolf Jacobsons* (Jeschuruns förste rabbin) barnbarn fick jag en en lista med förfrågan vad handlade listan om?

Listan på 4 sidor var från Lübeck. De fyra första dödsdatum (Gestorben) avser den 27 juni 1945.

Jag förstod direkt  vad det var för lista när jag såg de fyra första namnen och dödsdatumet.

Det var fd fångar från koncentrationslägret som skulle till Sverige för att få vård.

Till Lübeckhamn har på söndagskvällen den 24 juni anlöpt fem svenska fartyg, Vita skepp, som skulle föra de till Sverige.

Patienterna började tas ombord på fartygen just den 27 juni och den 28 juni var slls patienter ombord. Inte alla tilltänkta då listan omfattar faktiskt de som skulle tas ombord men dog strax innan. Den tredje namnet på listan är Sara Neujahr.

Hennes syster Halina Neujahr har burits ombord den 28 juni och samma dag klockan 20.20 lämnade HMS Prins Carl, Lübeckhamn och en timme senare ankrade fartyget i Travemünde inför överfarten nästa dag till Sverige. Resan till Sverige startade klockan tre på morgonen och klockan 8.30 förtöjde fartyget i Kalmar där de svagaste, mest sjuka patienterna togs i land. Därefter lämnade fartyget Kalmar och kom till Norrköping på morgonen den 1 juli (kl. 7.30) till Norrköping.  


Från Prins Carls däcksloggbok
Lördag 30 juni kl 0130 avled Sylvia Weiss ... 
0810 fortöjt vid kaj i Kalmar ... 
0905 stoftet efter avlidna Sylvia Weiss (borde stå Szilwia Weisz) ilandfört ... 

För att ta emot patientema organiserades genom UNRRA och Svenska Röda korsets försorg ett detachement i Lübeck, det s.k. Lübeckdetachementet. Chef för detta var doktor/major Hans Amoldsson. Detachementet upprättades i Cambrai-kasernerna vid Schwartauer Alle strax utanför staden. Med britisk hjälp iordningställde man en patientförläggning i tre byggnader med sammanlagt l 400 bäddplatser och en reception med svensk, tysk och brittisk personal. Vidare ingick en svensk badpluton med utrustning för bastubad. Patienterna skulle i huvudsak anlända med tåg. Fem tåg per vecka, vardera med c:a 450 passagerare. De skulle registreras och väljas för vidare transport till Sverige. Vid ankomsten skulle de mötas av den ovannämnda badplutonen för sanering som innebar ett het bastubad och en efterföljande iskall dusch. 

Enligt Halina Neujahr var den omilda saneringen som Sara gick igenom var orsaken till hennes död.

Sara Neujahr (25 år gammal) har sin grav i Lübeck, Halina Neujahr i Stockholm och efter deras mor Gitla Neujahr finns askan i utrotningslägret Majdanek där hon mördades i maj 1943.









*Hösten 1940 invigdes Jeschurun synagogan och rabbin i den nya synagogan blev A.I. Jacobson som flytt från Trondheim till Stockholm när nazisterna ockuperade Norge. Rabbin Jacobson var under hela krigstiden mycket engagerad i att rädda judar undan Förintelsen och för de judiska flyktingar som kom till Stockholm under och efter kriget blev Jeschurun en viktig mötesplats.