Saturday, July 18, 2020

Förintelsens överlevande - Föreningen Förintelsens Minne lär ut arkivkunskap

Det största arkivet att söka är Arolsen Archives. Namnet på arkiven härstammar från den lilla barockstaden Bad Arolsen i Hessen i Tyskland. Där finns 27 hyllkilometer arkivhandlingar. Stora delar av Arolsen Archives som blev tillgängliga först år 2006 är nu digitaliserade. Här en sökning - Halina Neujahr som kom med Vita båtar till Norrköping. När det handlar om mera vanliga namn så är det bra att skriva födelsedatum.


Det största arkivet att söka är Arolsen Archives. Namnet på arkiven härstammar från den lilla barockstaden Bad Arolsen i Hessen i Tyskland. Där finns 27 hyllkilometer arkivhandlingar. Stora delar av Arolsen Archives som blev tillgängliga först år 2006 är nu digitaliserade. Här ett resultat av en sökning - Halina Neujahr som kom med Vita båtar till Norrköping. Tyvärr få dokument trots att Halina har varit i flera läger och gettot. 


Det största arkivet att söka är Arolsen Archives. Namnet på arkiven härstammar från den lilla barockstaden Bad Arolsen i Hessen i Tyskland. Där finns 27 hyllkilometer arkivhandlingar. Stora delar av Arolsen Archives som blev tillgängliga först år 2006 är nu digitaliserade. Här en sökning - Posladek. Rywka Posladek kom med Vita båtar till Stockholm i juli 1945. Här hittade jag flera avhennes dokument, bl.a.  från Buchenwald.


Holocaust Survivors and Victims Database som finns vid The United States Holocaust Memorial Museum I Washington ger också eh hel del information. Bl.a. i vilka listor finns det sökta namnet. Länken till arkivet finns nedan. Här hittade man Halina Neujahr i två olika listor.


Pages of testimony från Yad Vashem är information på en A4 sidan som de närmaste till de mördade har lämnat in och har få men viktiga uppgifter också om den som lämnade in sidan. Mer information, se nedan.

Efter det att Föreningen Förintelsens Minne har publicerat den första delen, på svenska om
De befriade 1945 
eller www.shma.online har vi fått ett hundratal förfrågningar både om de som kom till Sverige i april-juli 1945 och blev senare mördar, fastrar mostrar etc. till den sk andra generationen både i Sverige och utomlands. Utomlands då många överlevande som efter att ha varit i Sverige 1945-1948 för vård lämnade Sverige för Israel, USA och Sydamerika. 
Den största gruppen lämnade Sverige den 24 januari 1947 med fartyget S/S Ulua med destinationen Eretz Israel.

Naturligtvis är även intresset stort när det gäller de som kom med Vita båtar vars gravar man hittar man runt Holocaust monumentet vid Norra begravningsplatsen. De som har ingen släkt. Gravar av Viola, Rozsi och Rachela ligger runt de 6 minnesstenar med namn på de stora ökända dödsläger. Det är hela släkter av de i Sverige begravda som har mördats i de lägren. Ofta i åsynen av de som inte har selekterats bort. De som var äldre, t.ex. föräldrarna och de som var yngre, små syskon har mördats genom kvävning i gaskamrarna. Allt för att verkställa ”den slutgiltiga lösningen av judefrågan”. Förintelseläger fanns i Sobibór, Treblinka, Bełżec och Chełmno, Auschwitz-Birkenau och Majdanek. De sistnämnda var både förintelseläger och koncentrationsläger.

Arolsen Archives
Det största arkivet att söka är Arolsen Archives. Namnet på arkiven härstammar från den lilla barockstaden Bad Arolsen i Hessen i Tyskland. Där finns 27 hyllkilometer arkivhandlingar. Stora delar av Arolsen Archives som blev tillgängliga först år 2006 är nu digitaliserade.

Uppgifter från koncentrationslägren och DP-2 korten finns just i Arolsen Archives. Se typisk sökning ovan.ovan 


Holocaust Survivors and Victims Database
Holocaust Survivors and Victims Database som finns vid The United States Holocaust Memorial Museum I Washington ger också eh hel del information. Bl.a. i vilka listor finns det sökta namnet. Länken till arkivet finns nedan.https://www.ushmm.org/online/hsv/person_advance_search.php

Pages of testimony från Yad Vashem
Pages of testimony från Yad Vashem är information på en A4 sidan som de närmaste till de mördade har lämnat in och har få men viktiga uppgifter också om den som lämnade in sidan. Mer information nedan:
https://www.yadvashem.org/archive/hall-of-names/pages-of-testimony.html


Om man tittar under Dokument från Tyskland vid www.shma.online så hittar man dokument som har utfärdats i olika tyska koncentrationsläger därefter i DP-läger och de tryckta i Sverige korten med namn INRESEUPPGIFTEN. 


Genom digitalisering har arbete i arkiv väsentligt förenklats och effektiviserats. Sökfunktion gör att det oftast går det snabbt och enkelt att hitta informationen i arkivet. Tyvärr, sökningar de digitala ser ofta förteckningarna och bara en del information. För en riktig forskare gäller det att ofta titta på originaldokument.