Saturday, January 2, 2021

Demokrati, Trots allt och Israel Holmberg - Per-Albin Hanssons S-politik - ”Är det kanske bättre att leva på knä än att dö upprätt?”

 


Vad var orsaken till detta förbud?  SJ, läs Staten ville inte befordra Trots allt samtidigt som de tyska trupper och vapen transporterades! Redan den 10 november 1939 väckte Staten åtal för att tidningen ha “smädat statsöverhuvud”, allt enligt Tryckfrihetsförordningen. Statsöverhuvudet i det här fallet var Adolf Hitler. Ture Nerman (s), ansvarig utgivare dömdes till tre månaders fängelse på Långholmen om jag minns rätt. Efteråt på uppgifterna att “Tyskarna var rasande” gav han kommentaren “Jag är stolt över att vara så populär i Berlin”. Bland motivationer till domen fanns  bl.a. “Sårande för allmän anständighet”. SJ - Statens Järnvägar.

Konfiskerad. Ture Nermans bok Europa 1940.

Långholmen - fängelse i Stockholm. SAP - Sveriges socialdemokratiska arbetareparti, vanligen Socialdemokraterna (S).

Enligt dokument på Kungliga Biblioteket: Åtal 22 september 1942 Nazisthelvetet. Sthlm, Trots Allt!, 1942. Kvarstad – brott mot TF § 3, mom. 8:2 och 9:1 – smädelse mot ämbetsmän och smädelse mot främmande nation. Av Israel Holmgren. (297 E3). Naturligtvis så handlade smädelse mot ämbetsmän om Adolf Hitler och smädelse mot främmande nation om Nazityskland.

Israel Holmberg (riksdagsman för lib) fick sitta 3 månader på Långholmen, för att ha attackerat nazismen. På Kungliga biblioteket (KB) i Stockholm finns Nazisthelvetet i en samling med de skrifter som censurerades i Sverige under andra världskriget. Allt i enlighet med den lag som införts. Skälet var oftast att de var tysk-kritiska. Genom beslagtagning skulle man förhindra att uppgifter om nazisternas mord och härjande spreds. Vad är det för skillnad på dessa två böcker? Enligt Svenskt författarlexikon: Nazisthelvetet. Sthlm 1942. (Konfiskerad.). Nazistparadiset. Sthlm 1943. (Är en ny uppl. av förf:s 1942 beslagtagna bok Nazisthelvetet med uteslutande av de åtalade partierna; dessa återfinnas på bokens omslag.). I Säkerhetspolisens arkiv finns en begäran direkt från justitiedepartementet daterad 22/9, signerad av tf justitieminister Thorwald Bergquist, som begär att polisen "skyndsamt" skall belägga hela upplagan med kvarstad. Nazister i Läkarföreningen var orsaken att prof. Israel Holmgren lämnade den 1946.

Per-Albin Hanssons - SAPs Valrevy 1946. Judisk kapitalist framställs allt för tydligt med bilder av typ som hittas i Der Stürmer. Revyns jude motsvarar bäst stereotypen högs upp på högra sidan i Der Stürmer, se nedan. Längst ned på varje förstasida av Der Stürmer stod slagordet Die Juden sind unser Unglück! (Judarna är vår olycka!).

I Per-Albin Hanssons - SAPs Valrevy 1946 framställs en jude, judisk kapitalist allt för tydligt med bilder av typ som hittas i Der Stürmer. Revyns jude motsvarar bäst stereotypen högs upp på högra sidan i Der Stürmer. Längst ned på varje förstasida av Der Stürmer stod slagordet Die Juden sind unser Unglück! (Judarna är vår olycka!).


Längst ned på varje förstasida av Der Stürmer stod slagordet Die Juden sind unser Unglück! (Judarna är vår olycka!).


I samband med beslaget av Arons Flams bok under 2020 började jag läsa om Israel Holmberg (lib) som också fick sina böcker beslagtagna på 40-talet. Även då med socialdemokrater vid makten. Israel Holmgren var en glödande antinazist och i opposition till regeringens eftergiftspolitik. För skriften Vart leder Per Albin Hansson Sveriges folk blev han bötfälld. Även hans nästa "Vart?", Vart syftar den svenska nazismen blev beslagtagen av censuren 1941. Israel Holmgren blev åtalad och dömd till 4 månaders fängelse 1942 för skriften Nazisthelvetet. Domen sänktes i Svea Hovrätt till 2 månaders fängelse.  Först 1941 upplöstes transportförbudet på SJ för Trots allt tidningen. Man bör kanske tillägga att även Flams En svensk tiger kritiserar starkt regeringen Per-Albin Hansson och dera(s) efterträdare. 

Publicisten Torgny Segerstedt kamp mot nazismen lyfts fram i "Om detta må ni berätta…”. Men det som inte nämns är att Segerstedt, för sina antinazistiska texter och kamp mot barbariet, utsattes för påtryckningar av såväl statsminister Per Albin Hansson som av kung Gustav den V för att tystas ned. Tidningen Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning konfiskerades tre gånger på grund av Segerstedts svidande kritik av nazismen och den svenska flatheten.

Andra världskriget hade rasat i drygt ett år när Torgny Segerstedt den 9 oktober 1940 blev uppkallad till Gustaf V på Stockholms slott. Kungens avsikt var att tillrättavisa redaktören för Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning (GHT) och förmå honom att mildra den vassa kritiken av nazismen och av den svenska samlings­regeringens politik gentemot Tyskland.

Gustaf V lär ha sagt: ”Du skadar Sveriges intressen med dina skriverier.” Segerstedt ska ha svarat att han inte var beredd att tumma på sin övertygelse. Kungen utbrast då att Segerstedt riskerade att störta landet i krig, varpå denne replikerade: ”Är det kanske bättre att leva på knä än att dö upprätt?” Samtalet har återberättats av Segerstedts barn, Ingrid Segerstedt Wiberg och Torgny T Segerstedt.

På Kungliga biblioteket (KB) i Stockholm finns en samling med de skrifter som censurerades under andra världskriget, i enlighet med den lag som införts. Skälet var att de var tysk-kritiska. Det handlade om att förhindra att uppgifter om nazisternas mord och härjande spreds, men också om politiska texter som man fann ”känsliga”.


Lyssna till Karl Gerhards kritik av Per-Albin Hanssons tyskvänliga politik - Demagogivalsen
:
https://www.youtube.com/watch?v=IPUJfpSxNeo