Friday, January 1, 2021

Svenskor för tyska SS-män undersöktes i bl.a. Stockholm på Linnégatan i Göteborg på Vasagatan och i Gävle på Norra Kungsgatan.

Själv undrar jag hur och var har de ackrediterade läkarna genomgått den utbildning och kompetensprövning som krävdes nog för uppdraget. RuSHA i Berlin?


I Bundesarchives och i National Archives i Maryland, USA finns uppgifter om 218 500 kvinnor som ville gifta sig med Hitlers SS-män. Varje giftermål var en statsangelägenhet. Nazitysklands existens skulle säkras genom höga födelsetal. Gynundersökning skulle ske enligt mycket detaljerade anvisningar från Rasse- und Siedlungshauptamt, RuSHA, i Berlin (Centralbyrån för ras och bosättning). Sökning-systemet i det amerikanska arkivet är rätt så enkelt, se länken. Det är anordnat efter SS-mannens efternamn.

RuSHA var en nazitysk rasmyndighet, underställd högste polis- och SS-chefen Heinrich Himmler. Dess uppgift var bl.a. att tillstyrka eller avslå giftermål med SS-män. Alla former av ärftliga sjukdomar diskvalificerade från giftermål. Likaså om judar fanns i släkten. Svenska kyrkan skulle stå för de uppgifterna. RuSHA, egentligen Leonardo Conti, som var Riksledare för sanitet och hälsa och ordförande för Nazitysklands läkarförening skrev en handledning och ordnade speciella kurser för SS-läkare. Kurser som skulle ge de tillräckliga kunskaper för den medicinska examinationen av SS-män och deras eventuella framtida fruar. KWI-A (Kaiser Wilhelm Institute of Anthropology) samarbetade i de kurserna. KWI-As samarbetspartner i Auschwitz hette dr. Josef Mengele som skickade människokroppsdelar till KWI-A.

Himmler ville att den typ av läkarundersökningar skulle utföras uteslutande av SS-läkare. Alla SS-män som tänkte ha barn skulle med sina respective undergå en sådan undersökning och skulle straffas liksom deras befäl om de inte gjorde det i tid. SS-män fick inte gifta sig, inte ens förlova sig utan SS godkännande. Samma gällde sk volksdeutsche - folktyskar som var enligt en benämning, införd 1938 i Nazityskland, tyska minoriteter bosatta utomlands och som inte hade tyskt medborgarskap. När det gäller icke tyskor så fick även danska, norska och svenska kvinnor ansöka om giftermål med SS-män. Även ansökan om giftermål med finska kvinnor finns registrerade hos RuSHA.

Det är okänt för mig om RuSHA hade egen filial i Stockholm men vid Linnégatan 58 i Stockholm bodde och hade sin mottagning dr. W. Michael, medlem av Svensk-tyska föreningen som var RUSHA betrodd läkare (se utdraget ur den tusenmanna långa listan). Dr. Michael examinerade de potentiella svenska SS-fruar och fyllde det tyska frågeformuläret med 14 frågor. Formuläret med kvinnans bilder, inte bara ansiktet men i olika poser skulle med ett intyg från Svenska kyrkan skickas till RuSHA. 

Vid krigets slut eller när deras makar stupade återvände 10 av kvinnorna till Sverige. En del SS-män följde med. Det är okänt hur många av de kom till Sverige med Vita bussar.




SS-män fick inte gifta sig, inte ens förlova sig utan SS godkännande. Samma gällde sk volksdeutsche - folktyskar (t.ex. Ludwig Wolff) som var enligt en benämning, införd 1938 i Nazityskland, tyska minoriteter bosatta utomlands och som inte hade tyskt medborgarskap.


Christoph Anderson från Södertörns högskola har hittat ett 30-tal svenska kvinnor som gifte sig med SS-män och vilka innan har undergått RUSHA undersökning.



DAS GRÖSSTE PROBLEM i Der Stürmer