Wednesday, November 10, 2021

Dödande tristess på de flesta beredskapssjukhusen i Sverige. I Sigtuna och Uddevalla försökte de överlevande från Förintelsen klara av ledsamhet och långtråkighet på exakt samma sätt.

Min mor berättade om tristessen hos "judar i skogen" som brukade komma till familjen Wojciechowski i staden Kopyczynce för att få sina kläder tvättade. De gömde sig undan i skogarna, undan för tyskarna och undan för den polska och ukrainska befolkningen.

Min mor som kom till denna stad som en polska, läs kristen med falska identitetshandlingar. Hon hjälpte till med att tvätta på nätterna åt skogsjudarna som kom i skymningen med sin smutstvätt. Allt skulle tvättas, torkas och strykas. Under tiden så satt "judarna från skogen" gömda i ett hönshus. De berättade för min mor om den tristess som rådde i deras skogsläger. De bad om arbete. De sa att de kan reparera kläder och skor. De var maximalt uttråkade. En dyster stämning rådde i lägret. Isolering från omvärlden och en oviss framtid var deras vardag. Enligt min mor så överlevde de i skogen fram till befrielsen.

En liknande tristess rådde nog på beredskappssjukhusen. Trots att sjukhusen var isolerade från varandra så har patienterna, de överlevande kommit på olika saker för att klara tristessen och den ofrivilliga ensamheten som rådde i deras hjärtan då de var medvetna om sina närmastes förintelse. (Här får man stava Förintelse med litet f då de handlar om ett verb). Hur hanterade de situationen?  Det fanns ingen arbetsterapi på beredskapssjukhusen. Vad gjorde flickorna för att döda tristessen på de svenska sjukhus under sommaren 1945?. Att börja med fanns inget material. Flickorna använde gamla vaxdukar från köket och sydde gjorde av de hjärtan och dockor. Jag tror att förutom själva sysselsättningen så var önskan att ha något eget oerhört viktigt. 

Senare har man skaffat till sjukhusen tyg och sybehör. På de olika beredskapssjukhusen i Sverige tillverkade man exakt samma typ av föremål. Detta trots att det saknades förbindelse, fysisk och telefonledes mellan sjukhusen.

Liknande dukar som den som syddes ihop av smådukar i Uddevalla gjordes även på andra sjukhus.

Andra typiska föremål är små flaggor och dockor. Även Viola Horvath som skrev poesi på svenska gjorde en ungersk miniatyrflagga där hon skrev på baksidan Viola Horvath, Budapest  V Academia -Utca 9, således sin hemadress på baksidan av flaggan. 

De flesta försökte hjälpa till i beredskapssjukhusens verksamhet. De anmälde sig till städning, till köket och andra göromål och så småningom har de hamnat på lönelistor.

Stickning i Sigtuna

Hjälp i sjukstugan i Roberstshöjd

Hjälp i köket i Robertshöjd.


Duken är gjord på beredskapssjukhuset i Uddevalla. 36 flickor broderade sina namn på duken. Foto från Digital Museum Uddevalla.