Friday, May 21, 2021

Vita båtar till Sverige 1945. Frågan om "Närmaste anhörig" vid anamnesen - Föreningen Förintelsens Minne forskning - Next of kin.






Läkarkort som användes år 1945 för flyktingar i Sverige. Även andra, liknande former av kort användes. En del patienter var i så dålig skick att de var inte kapabla att besvara frågor från vårdpersonalen såsom frågan om närmaste anhörig. Här dog patienten bara två dagar efter ankomsten till beredskapssjukhuset i Norrköping.

Flera överlevande har uppget utländska adresser av sina närmaste. De oftast förekommande är USA, Mandatet Palestina (Eretz Israel) och olika länder i Sydamerika. Estera Melchior från Warszawa har uppget sin familj i Brooklyn, New York, USA. Hon kom med Vita bussar den 28 april 1945 till Malmö och undersöktes i Lund. Att uppge sin närmaste familj i USA betyder att hon var säker att hennes hela familj i Polen förintades. Var hon släkt med Luba Melchior, en känd forskare i Lund? SHMA har frågat prof. Melchior i Warszawa men hon kände inte till vare sig Estera eller Luba Melchior.

Läkarkort av Abraham Melo. Han hoppades in i det sista att hans fru Eleonora (Leonora) Melo, inte delade ödet av hans två döttrar, Susanna 10 år och Elvira år hans son Benico som mördades direkt vid ankomsten till Auschwitz. Hans två andra söner överlevde Förintelsen. Abraham Melo var bland de allra första, den 28 juni 1945 som kom till Sverige inom UNRRAs aktion Vita Båtar. Familjen Melo från Saloniki i Grekland tillfångatogs i april 1943 och skickades i boskapsvagnar till utrotningslägret Auschwitz.

Vid olika situationer, oftast i sjukvården ställs en fråga om närmaste anhörig för att veta. Detta huvudsakligen för att få veta vem man ska vända sig till om det skulle hända något. Föräldrarna och syskon kan oftast ses som en närmast anhörig.

När det gäller denna fråga på Läkarkorten som i många fall formulerades och trycktes i samband med det att fd koncentrationslägerfångar kom till Sverige i slutet av andra världskriget.

Vi i forskargruppen i Föreningen Förintelsens Minne har gått genom tiotusentals (!) Läkarkort av den typen. Rätt så ofta är denna rubrik inte ifylld eller det står siffran 0 eller ett frågetecken ?

Det kan betyda flera saker. En del patienter var i så dålig skick att de var inte kapabla att besvara sådana frågor. En del visste att de blev de ända överlevande då då har separerats från resten av familjen i koncentrationslägren och de såg med egna ögon sina föräldrar och yngre syskon går mot området med gaskamrarna.

En del visste inget, kanske det blev ett frågetecken då. En del skrev speciella kommentarer där då angav var och när de såg sin "närmaste anhörig", då kan det stå 1944, mamma i Auschwitz.

Några överlevande har uppget utländska adresser av sina närmaste. De oftast förekommande är USA, Mandatet Palestina (Eretz Israel) och olika länder i Sydamerika. Estera Melchior från Warszawa (se hennes Läkarkort ovan) har uppget sin familj i Brooklyn, New York, USA. Hon kom med Vita bussar den 28 april 1945 till Malmö och undersöktes i Lund. Att uppge sin närmaste familj i USA betyder också att hon, precis som många andra överlevande var säker att hennes hela familj förintades.

Familjen Zajaczkowski bär på en annan historia. Mamman i familjen, Zajaczkowska Maria skriver som närmaste anhörig sina två barn. I dec 1944 blev hela familjen, mamma, pappa, en son och två döttrar deporterade från Piotrków Trybunalski getto. Pappa Zajaczkowski deporterades till Buchenwald med sin son Lolek medan mamma Maria deporterades till Ravensbrück med dottern Lusia. När man tittar på Läkarkortet utställt för Maria Zajaczkowska, mamman i familjen så finns det bara namnen på två av barnen upptagna. 

Av de Zajaczkowski, troligen kusiner mm. saknas Sara Zajaczkowska, andra dottern och Jozef Zajaczkowski i rubriken "Närmaste anhöriga". Jozef blev avrättad genom hängning i Buchenwald bara 2 veckor efter ankomsten. Vad som hände med hans dotter Sara, född 1933, är okänt.


Föräldrar och 1 broder Auschwitz, öden okända.

Den flest förekommande informationen om "Närmaste anhörig" hittar man bl.a. på Läkarkortet tillhörande Posladek Ryfka (Rywka). Hon var född 13 juli 1924. Hon fängslades i Lodz Getto - Litzmannstadt och därefter förflyttats till ett antal läger: 24 augusti 1944  till Ravensbrück, 21 september 1944 Buchenwald och därifrån, den 11 mars 1945 Bergen-Belsen där hon befriades. Hennes föräldrar har troligen mördats i CHELMNO utrotningslägret.

Lola Preiss, fånge i Ravensbrück kom till Sverige med Vita bussar den 28 april 1945. Hennes far hette Motel och hennes mor Rozalia. Hon var född 27 september 1928 i Krakow. 11 år gammal skulle hon börja i 5 klass när andra världskriget började den 1 september 1939. Hennes två äldre bröder hette Sigge och Moniek mördades under Förintelsen fick jag nyligen veta av Lola Preiss. I kortet står det att närmaste anhörig, heter Preiss Motel, hennes far. Troligen visste hon inte säkert då att fadern liksom resten av familjen mördades under Förintelsen. I januari 1947 lämnade Lola Sverige med båten S/S Ulua som anlände flera månader senare till Haifa.


När man tittar på Läkarkortet utställt för Maria Zajaczkowska, mamman i familjen så finns det bara namnen på två av barnen upptagna. Maken Chaim står inte med. Visste Maria vad som hände med honom redan vid ankomsten till Sverige?

När man tittar på Läkarkortet utställt för Lusia Zajaczkowska, ena dottern i familjen så finns det bara namnen på mamman Maria född 1910 och brodern Lolek född 1931, uppskrivna. 

Jozef Zajaczkowski saknas i rubriken "Närmaste anhöriga". Han blev avrättad genom hängning i Buchenwald bara 2 veckor efter ankomsten.