Tuesday, May 25, 2021

Weinberger Piri - fånge i 5 koncentrationsläger och getton kom med UNRRAs Vita Båt till Sverige. - Piri och 35 andra sydde en tacksamhets bordsduk på beredskapssjukhuset i Uddevalla. Föreningen Förintelsens Minne dokument från Auschwitz och Buchenwald.

 


En bordsduk (72 x 72 cm) sammanfogad av 9 vita servetter med 4 namn på varje. Sammanlagt 36 broderade namn i kulörta garner. Enligt beskrivningen från Bohusläns museum handlar det om maskinvävda mönstrade servetter med hålsöm i kanten vid fållen. Servetterna sammansydda med rosa garn i kråkspark, en variant av langett. Servetterna mäter 24 x 24 cm. Duken är kantad med en smal maskinknypplad spets, Fläckar och vikningar.

Duken är unik och de broderade namnen namnen är också unika. Den bär minnen av flera judinnor från hela Europa som överlevde Förintelsen. Oftast var de de enda från familjer på tiotal personer som gjorde detta.Först lite om dukens tillblivelse I Utredningen om ett museum om Förintelsen, Stockholm 2020 som heter officiellt SOU 2020:21 är duken upptagen som ett intressant föremål. Tyvärr, så är det ingen så ges där precis som på flera andra ställen i den statliga utredningen grava felaktiga uppgifter.

 År 1945, när tvåhundra av Förintelsens överlevande kom från Bergen-Belsen till Uddevalla tömdes Margretegärdeskolan på elever och skolbänkar och omvandlades till ett beredskapssjukhus. På bilden nyfikna Uddevallabor vid skolan som under 2 veckor var ett strikt karantänområde.

På ängen, Margretegärde i Uddevalla byggdes åren 1881-82 en skola som syns till vänster på bilden. Tändsticksfabriken med sina skorstenar ses i mitten av bilden och även Klocktornet Redan när det nya skolhuset invigdes hösten år 1882 så var det för sin tid en modern byggnad med centraluppvärmning. År 1945, när tvåhundra av Förintelsens överlevande kom från Bergen-Belsen till Uddevalla tömdes Margretegärdeskolan på elever och skolbänkar och omvandlades till ett beredskapssjukhus.
Ombord på Vita Båten M/S Kronprinsessan Ingrid som förde till Sverige tusentals av fd koncentrationslägerfångar som skulle få vård i Sverige, bland de patienter till beredskapssjukhuset i Uddevalla.


Idag skall jag att berätta den första historien om en av personerna vars nam finns broderade på bordsduken. Hon heter Piroska eller Piri Weinberger. Hon kom till Sverige med Vita båten M/S Kronprinsessan Ingrid. Hon kom således med UNRRAs aktion. Från Vita Båten transporterades Piri och drygt 200 andra till beredskapsjukhuset i Uddevalla förlagt till Margretegärdeskolan (Inte med Vita bussar som det står i Statliga utredningar daterade 2020 (SOU 2020:21). Piri Weinbergers namn som hon broderade på duken är unik. Den stämmer överens med hennes namnteckning från koncentrationsläger och från DP-2 kortet som fylldes den 29 juni 1945 på UNRRAs sjukhus i Lübeck, fyra dagar före avresan till Sverige.

Strax innan UNRRAs aktion sattes igång i slutet av juni 1945 så tömdes Margretegärdeskolan på elever och skolbänkar och byggdes om med skärmväggar så att varje klassrum blev flera mindre rum, sjukhussalar.

Det var Margareta Carlsson (1908 – 1964) som fick bordsduken. Hon arbetade arbetade på beredskapssjukhuset som biträde. Till duken hör också en Autografbok "Till minne från beredskapssjukhuset Juli – Augusti 1945” (I museets samling UM032489 ) och en samling sv/v fotografier av personal och patienter utanför Margaretsgärdesskolan (UMFA55586). Margareta Carlssons son berättade att hans mamma höll kontakt med flera av patienterna i många år. En av kvinnorna, född i Polen, gifte sig och bildade familj i Uddevalla.

Kortet, DP-2 kort, ifylldes på sjukhuset i Lübeck strax före avresan med Vita Båten M/S Kronprinsessan Ingrid. Den berättar om Piri Weinbergers familj, pappa Fisel 50 år mamman Fani 45 år, syster Lili 14 och broder Natan 19 år fördes i april 1944 till Auschwitz.

Nedan, ett antal dokument från olika koncentrationsläger och arbetsläger. Det startar med deportationen till och därefter från Munkacs getto i april 1944, därefter finns dokument från Auschwitz och Buchenwald. Innan Piri kom till Bergen-Belsen som var hon slavarbetare i ett arbetsläger i Krisitanstadt.






I Bohusläns museum i den Kulturhistoriska samlingen finns ett antal artefakter direkt kopplade till de patienter som anlände med UNNRAs Vita båtar till Sverige. Bland annat en Autografbok (föremålsnummer: UM032489) ifylld av de fd koncentrationslägerfångar, nu patienter som vårdades på beredskapssjukhuset Margaretegärdeskolan i Uddevalla under sommaren 1945.

Alla fakta och många livsöden om fd koncentrationsläger fångar som kom med UNRRAs aktion Vita Båtar och Röda korsets aktion Vita bussar finns beskrivna i boken utgiven av Föreningen Förintelsens Minne år 2020 för att markera 75 år minne av slutet av Förintelsen och ankomsten av fd koncentrationslägerfångar. Boken finns på ett flertal bibliotek i Sverige och kan beställas direkt från Föreningen Förintelsens Minne - romwro@gmail.com.

Mycket information finns även på svenska på Föreningen Förintelsens Minne - FFM hemsida, även den från år 2020. Länken till sidan finns under bilden. 
Plagiera inte informationen som den redan ökände för det, doktoranden från Lunds Universitet Daniel Leviathan har gjort- Leviathan i media beskrev FFMs, sedan flera år pågående projektet som hans eget och använde sig av data och bilder bl.a. från den här bloggen.