Monday, May 24, 2021

Duken från Uddevalla - Minnet av Förintelsen och UNRRAs Vita båtar - Finns på Bohusläns museum.



Böhm Helena var en av de som sydde duken



Bordsduken från Uddevalla beredskapssjukhus

Margaretegärdeskolan i Uddevalla som blev ett beredskapssjukhus under sommaren 1945.



Bordsduken ( 72 x 72 cm) är tillverkad av 36 patienter, fd koncentrationslägerfångar som vårdads på beredskapssjukhuset Margaretegärdeskolan i Uddevalla sommaren 1945.

Våren och sommaren 1945 gjordes skolan om till beredskapssjukhus för överlevande från Nazitysklands koncentrationsläger. Den Vita båten M/S Kronprinsessan Ingrid anlände till Sverige sista veckan i juni och därefter ett antal gånger i juli med flera tusen av Förintelsens överlevande. En del av de skickades till Uddevalla.  Margretegärdeskolan som tömdes på elever och skolbänkar och byggdes om med skärmväggar så att klassrum blev flera mindre rum, sjukhussalar.

Dukens givarens mamma Margareta Carlsson (1908 – 1964) arbetade där som biträde. Givaren har antecknat: ”Namn på koncentrationslägerfångar som kom till Uddevalla sommaren 1945. Min mamma arbetade som biträde på beredskapssjukhuset som var beläget i Margaretegärdeskolan.

Det var huvudsakligen kvinnor som kom till Uddevalla men det fanns även män. Kvinnor från Polen var i majoritet.

Det fanns judiska män och kvinnor från Grekland. De flesta av de hade blivit, att börja med deporterade till Auschwitz i april 1944. Nedan dokumentation om Uddevalla-patienten Abraham Melo som tillfångatogs tillsammans med hela sin familj i Saloniki och fördes under flera dygn till koncentrationslägret Auschwitz. Abraham Melos sista läger, där han befriades den 15 april 1945 var Bergen-Belsen, se hans brittiska läkarkortet - Field Medical Card från sjukhuset i Bergen-Belsen. På kortet från Uddevalla beredskapssjukhus finns information om hans närmaste anhörig, frun Leonora som han såg för sista gången i Auschwitz.





Abraham Melos sista läger, där han befriades den 15 april 1945 var Bergen-Belsen, se hans brittiska läkarkortet - Field Medical Card från sjukhuset i Bergen-Belsen.

De flesta patienter på Beredskapssjukhuset i Uddevalla kom till Sverige med Vita båten M/S Kronprinsessan Ingrid.






Patienter till Uddevalla beredskapssjukhus så som jag skrev ovan så kom de både i slutet av juni och i början av juli med Vita båten M/S Kronprinsessan Ingrid. Första "Ingridbåten" passerade Trelleborg och Malmö 27 juni och hade som sluthamn Göteborg 28 juni. Från Göteborg kördes patienterna i bussar eller ombord på båten S/S Göta. Det var viktigt att Vita båten M/S Ingrid som vände tillbaks till Lübeck för nästa kontingent av "sjuklingar".
 
Józef m.fl. kom med den första Ingridbåten till Göteborg, se Läkarkortet. 
Den 4 juni var Malmö sista hamnen M/S Kronprinsessan Ingrid och  den 7 juni var sista hamnen Göteborg igen med nya patienter till Beredskapssjukhuset i Uddevalla. Igen så färdades de vidare med bussar och med en båt. Två ångare användes för transporter mellan Göteborg och Uddevalla. Ångaren Göta och ångare Svea.

Alla fakta och många livsöden om fd koncentrationsläger fångar som kom med UNRRAs aktion Vita Båtar och Röda korsets aktion Vita bussar finns beskrivna i boken utgiven av Föreningen Förintelsens Minne år 2020 för att markera 75 år minne av slutet av Förintelsen och ankomsten av fd koncentrationslägerfångar. Boken The Liberated 1945 - White Boat Mission from Bergen-Belsen to Sweden, finns på ett flertal bibliotek i Sverige och kan beställas direkt från Föreningen Förintelsens Minne - romwro@gmail.com.

Mycket information finns även på svenska på Föreningen Förintelsens Minne - FFM hemsida, även den från år 2020. Länken till sidan finns under bilden. Plagiera inte som den redan ökände för det, doktoranden från Lunds Universitet Daniel Leviathan som i media beskrev FFMs, sedan flera år pågående projektet som hans eget och använde sig av data och bilder bl.a. från den här bloggen.

På svenska

www.shma.online


På engelska