Saturday, June 19, 2021

Duken är tillverkad som ett minne av de patienter som vårdades på beredskapssjukhuset Margaretegärdeskolan i Uddevalla sommaren 1945. Våren och sommaren 1945 gjordes skolan om till beredskapssjukhus för överlevande från Nazitysklands koncentrationsläger. De vita bussarna anlände till Malmö och härifrån förlades krigsoffren ut i olika delar av landet. Tvåhundra av förintelsens överlevande kom till Uddevalla där Margretegärdeskolan tömdes på elever och skolbänkar och byggdes om med skärmväggar så att klassrum blev flera mindre rum, tilllfälligt omgjorda till sjukhussalar. Givarens mamma Margareta Carlsson (1908 – 1964) arbetade där som biträde. Givaren har antecknat: ”Namn på koncentrationslägerfångar som kom till Uddevalla sommaren 1945. Min mamma arbetade som biträde på beredskapssjukhuset som var beläget i Margaretegärdeskolan.

 De överlevande gjorde flera sådana dukar i flera beredskapssjukhus och läger. Tristessen var där enorm. Ett handarbete var kanske ett sätt att glömma annat, för en stund.

Min mor berättade att när hon hade kontakt med judar som gömde sig i skogarna nära  ...... så bad de att få något att göra, stoppa strumpor eller reparera kläderna.