Monday, June 21, 2021

Vita bussar, Drottningen och Prinsen var ett Luftslott som byggdes vidare under 75 år. Bygget fortsätter precis som fallet med Gaudis Sagrada Família*.

En ambulansbuss förde de överlevande från Frihamnen till Sigtuna. Ambulansbussens färg var inte vit. I Göteborg använde man bussar från den vanliga stadstrafiken, ändå rapporterar man att vita bussar användes och körde de överlevande till bl.a. Uddevalla. 


Många överlevande från Förintelsen berättade, även skrev i böcker att de kom med sk. Vita bussar. Detta trots att de kom med UNRRAs Vita Båtar under juni-juli 1945.  Man skrev också att man fördes från hamnarna längs svenska kusten till sjukhusen med Vita bussar, med stort F. En del, få, kom verkligen med Vita bussar och de absolut sista "vitmålade" Vita bussarna anlände till Malmö den 28 april 1945. Inga Vita bussar kom efter det datumet.

Även på Sigtunastiftelsens hemsidor, stiftelsen som ingick i det stora beredskapssjukhuskomplexet står det om Vita bussar. Detta trots att sjukhuset sattes upp först i juni 1945 och första överlevande anlände dit i juli 1945.

Bussar i svenska hamnar under juni-juli 1945 var inte vita. Varför beskrev de överlevande att de kom med de Vita bussarna? Det handlade faktiskt om rykten- Först på sjukhuset i Bergen-Belsen och därefter vid avfärden på sjukhuset i Lübeck. En kung eller en drottning eller en prins skulle vänta på de på kajen i Sverige.

Det handlar om ett fenomen som kan jämföras med Fata morgana, en luftspegling men även, i överförd bemärkelse, en drömbild eller ett luftslott. Ingen forskare har försökt att fastställa genom en riktig grundforskning vilka och hur många som kom med Vita bussar.  Man baserar nuvarande information från Röda korsets hemsida där man gärna vill göra gällande att även två stycken spöktåg, evakueringståg från Tyskland skall räknas med som "Vita bussar". De gamla fakta lever vidare och informationen lever vidare. Man fortsätter att bygga upp historien precis som fallet med Sagrada Família* i Barcelona.

Frälsningsarméns sida från juni 2021 med informationen om Vita bussarna.

Sigtunastiftelsens sida från juni 2021 med informationen om Vita bussarna.



Vid ett tillfälle så fick de överlevande som kom med UNRRAs Vita Båtar en ros men inte av kungen, drottningen eller Prinsen! När Förintelsens överlevande reste vidare till Eretz Israel fick de bl.a. en väska av Staten. De svårt sjuka som begravdes i Sverige under 1945-1948 fick begravningen och gravstenen betald av Staten.

*Sagrada Família är en basilika i Barcelona som börjades år 1882 och ännu ej är färdigbyggd.