Thursday, June 17, 2021

I kölvattnet av UNRRAs Vita Båtar - Eloge till Civilförsvarsstyrelsen.

Det var tusentals fantastiska svenskar som arbetade för Civilförsvarsstyrelsen och mottagandet av de överlevande från koncentrationsläger vid krigsslutet <3.

Civilförsvarsstyrelsen inrättades 1/10 1944 (SFS 1944:636) och hade till uppgift att utöva den centrala ledningen av civilförsvaret i riket och efter 1948 även handlägga vissa ärenden rörande fredsbrandsväsendet (SFS 1948:735).

Den tillkom genom 1944 års civilförsvarslag och ersatte Luftskyddsinspektionen och Statens utrymningskommission. Den hade som namnet antyder huvudansvaret för det statliga civilförsvaret. Civilförsvarsstyrelsens verksamhet inleddes den 1 oktober 1944. Till en början sorterade den under Socialdepartementet, senare Inrikesdepartementet. Åke Natt och Dag var generaldirektör för Civilförsvarsstyrelsen 1944-48.

I händelse av krig skulle vårdkapaciteten i Sverige flerdubblas. Inte bara på de stora sjukhusen men genom att skolor skulle göras om till vårdannex. som kallades för beredskapssjukhus eller reservsjukhus. Detta innebar att mängder sängar och annan vårdutrustning lagerhölls i skolornas förråd.

Beslutet att ta emot de överlevande togs officiellt den 1 juni 1945. Inofficiellt troligen redan i början av maj. När de svenska tidningarna rapporterade om det den 8 juni, här DN, så var arbetet med igångsättning av aktionen Vita båtar långt framskriden.

Enligt de Rapporter som vi har i Föreningen Förintelsens Minne Arkiv så stod Civilförsvarsstyrelsen även för stora delar kostnader för transporter av de judiska överlevande till Eretz Israel och andra länder!

Bland de tidningar som rapporterade bäst om den planerade och pågående UNRRAs Vita båt aktion var Trelleborgstidningen den bäst informerade. Tyvärr, den sista december 1954 gick en epok i graven, Trelleborgstidningen utkom med sitt sista nummer.