Thursday, February 18, 2021

Stockholms Epidemisjukhus var ett beredskapssjukhus - De vita inskrivningskorten och de rosa utskrivnings-sedlarna - Flickor "krigsfångar" som inte visades i tidningarna.

 















Karta över sjukhusområdet 1909

Epidemiska sjukhuset - beredskapssjukhuset


Om Epidemi sjukhuset hittar jag följande info från 1948:
BETÄNKANDE ANGÅENDE UTBYGGNADEN AV STOCKHOLMS STADS SJUKHUSVÄSENDE KROPPSSJUKVÅRD AVGIVET DEN 1 MARS 1948 AV SJUKHUSDIREKTÖREN DR NILS HANSSON
EPIDEMISJUKVÅRD. Den slutna vården av epidemiskt sjuka är för närvarande centraliserad till ett sjukhus, vilket uppfördes i början av 1890-talet. Detta har sedermera varit föremål för ett flertal utvidgningar -och omfattar nu tolv paviljonger med vårdavdelningar och tre observationsavdelningar (A, B och C). Härtill kommer det s. k. Beredskapssjukhuset med sex avdelningar, vilket uppfördes under åren 1938-1939 för att efter moderna principer bereda vård för vissa infektionssjukdomar samt för att under tider av låg epidemifrekvens utgöra en reserv vid toppbelastningar av lasarettssjukhusen. Totalt har Epidemisjukhuset tillgång till 749 vårdplatser, varav 494 i paviljongerna, 55 på observationsavdelningarna och 200 i Beredskapssjukhuset. Beredskapssjukhuset synes hava fått en god planlösning och kan i likhet med observationsavdelning C under lång tid framåt anses vara väl ägnat för vård av vissa epidemiskt sjuka.. De båda övriga observationsavdelningarna och paviljongerna äro däremot mycket otidsenliga, de senare icke minst på grund av att de innehålla stora salar med upp till 14 sängar, och kunna icke anses fylla rimliga anspråk på ordinär sjukvårdsstandard.