Tuesday, February 16, 2021

Förintelsen - en dyrbar läxa att man inte kan lita på omvärlden. Den paramilitära utbildningen av "svenska" och "italienska" ungdomarna var viktig för staten Israel.

 

Selvino ungdomar som är på det översta fotot, med vapen, italienska arméns gevär kaliber 22. Den paramilitära träningen pågick i det tysta i nästan alla DP-läger i Europa där det fanns judiska ungdomar.

Nitzanim Zionist grupp i Selvino

Selvino ungdomar

Selvino barn



Efter en månads resa så kom S/S Ulua båten till Medelhavet och där fick båten nya resplaner, Italien. Det handlade igen om Förintelsens överlevande som tog sig från ett flertal DP-läger nära staden Metaponto * (40.37139°N 16.81122°Ö). Deras Aliya Bet båt fick maskinproblem. På natten överfördes över 700 överlevande i gummibåtar till S/S Ulua. Bland de fanns Selvino barn och ungdomar.







Selvino ungdomar, tidigare på S/S Ulua - Chaim Arlosoroff återvänder till Eretz Israel från lägren på Cypern. Rachel Bernstein var tidigare fängslad i Ravensbrück.

Som alla känner till har jag i flera år forskat om Vita båtar, om de som kom till Sverige från Lübeck vid krigslutet. En viktig bok av Emil Glück, Judith Diamond, Yaël Glick - "Hachshara and Youth Aliyah in Sweden 1933-1948" lät mig förstå hur viktigt var Aliya Bet för Eretz Israel. 

Jag tänker på min mor som i Warszawas Getto lärde sig hur en pistol fungerar och gick med en motståndsgrupp som hade denna undervisningspistol som enda vapnet. Jag tänker på de judar som i Warszawa gettot och därefter i andra getton och i utrotningsläger som Sobibor och Treblinka kämpade, kämpade för framtiden.

Glück beskriver de judiska ungdomarna som skulle inom Sveriges gränser förberedda sig för livet i Eretz Israel. I gruppen fanns ungdomar och vuxna som kom till Sverige före kriget, under- och efter kriget.

Det var helt klart att målet var Israel, inte bara för undervisningen. Det handlade inte bara om "sionister" för det fanns nog ungdomar med alla tänkbara politiska åsikter. Dock, visste de alla efter att ha förlorat nästan alla sina närmaste att bara i Eretz Israel kan man bygga sin framtid. 

I mina samtal med de som var med på Aliya Bet båten S/S Ulua så fanns det starka familjekänslor och ansvar för varandra inom gruppen. De drog med sig de ungdomar som ville stanna i Sverige och var emot adoptioner av de yngsta i Sverige - Vi är din familj, förklarade de klart för de tveksamma.

Man gjorde sig klar för avresan från Sverige redan i oktober 1946. Tyvärr, så saknade man ett färdmedel. Man satt med sina främlingspass med nytagna foton och väntade. Först i januari 1947 anlöpte S/S Ulua till hamnen i Trelleborg. 644 gick ombord.

Efter en månads resa så kom båten till Medelhavet och där fick båten nya resplaner, Italien. Det handlade igen om en stor grupp av Förintelsens överlevande som tog sig från ett flertal DP-läger till stranden nära staden Metaponto (40.37139°N 16.81122°Ö). Deras Aliya Bet båt fick maskinproblem. På natten överfördes över 700 överlevande i gummibåtar till S/S Ulua. Bland de fanns Selvino barn och ungdomar.

Det är just Selvino ungdomar som är på det översta fotot, med vapen, italienska arméns gevär kaliber 22. Den paramilitära träningen pågick i det tysta i nästan alla DP-läger i Europa där det fanns judiska ungdomar. Därför, också i barnhemmet i  Selvino som tjänstgjorde också som ett DP-läger, en station före överfarten till Israel, pågick en paramilitär utbildning.

Tyvärr, nära staden Haifa, vid Bet Galin, så tillfångatogs de flesta av "svenska" och "italienska" ungdomarna av den brittiska armén. Innan dess så utkämpade de en blodig strid, mot brittiska kommandotrupper som upprepade gånger försökte ta sig ombord på S/S Ulua som bytte namnet till Chaim Arlosoroff.

De tillfångatagna "svenska" och "italienska" ungdomarna skickades på ett brittiskt fängelsefartyg till lägren på Cypern. Där fortsatte man med den paramilitära utbildningen. Tyvärr, så kom den utbildningen till användning redan i maj 1948.

Ombord på fängelsefartyget från Haifa till Cypern.






De "svenska" ungdomar på Cypern som startade sin resa i januari 1947. En del av de lyckades komma till Eretz Israel "inom kvoten" redan 1947. De resterande 1948.

År 1948. Man håller på och avvecklar lägret och stora grupper av Ma´apilim reser till Israel.


DN rapporterar om liknande brittiska marinsoldataktioner  mot fartyg med Förintelsens överlevande. Fartyget San Dimitrio hette tidigare Södra Sverige, se nedan.

Bergsunds mekaniska verkstads AB i Stockholm har på femtio år från 1858 byggd närmare 200 ångfartyg. Bland de S/S Södra Sverige. Fartyget S/S Södra Sverige fanns bland de 100-tal fartyg som inom Aliyah Bet aktionen försökte förflytta Förintelsens Överlevande från Europa till Eretz Israel. Den övre bilden är från Stockholms skärgård medan den nedre från hamnen i Haifa. Alla överlevande på San Dimitrio hamnade i lägret på Cypern.


Den paramilitära utbildningen i lägret på Cypern. Svenska gruppen?