Friday, February 19, 2021

Modern avlivad - En broder (8 år) trol. avlivad i Auschwitz - Svensk terminologi om de mördade under Förintelsen


Modern avlivad - En broder (8 år) trol. avlivad i Auschwitz - Svensk terminologi om de mördade under Förintelsen

Avlivning är benämning av metoder som används för att döda djur. Ordet används enligt gängse språkbruk enbart när det handlar om djur som inte är människor. Människor avrättas eller mördas i stället. Valet av avlivningsmetod påverkas av avlivningens syfte.

Tyvärr, även om det är principiellt fel att använda ovanstående termen så har man betraktat judarna som djur. Förflyttade de i boskapsvagnar. Död genom en långsam kvävning i en gaskammare använder man inte när det gäller att avliva djur.

Terminologin när det gäller verbet att döda om de som mördades under Förintelsen är stor och markerar oftast inte hur en person dödades.

Bland synonymer att döda (på synonymer.se) finns följande:
ta livet av, slå ihjäl, ha ihjäl, förgöra, förinta, nedgöra, mörda, röja ur vägen, dräpa, hugga ned, göra av med, utplåna, avliva, bringa om livet, tillintetgöra, avdagata, ta av daga, likvidera, eliminera, tysta, expediera, avrätta, ta kål på, slakta, mula, fimpa och skörda liv.

När det gäller att avliva finns följande:

De två metoder att döda som skördade mest liv under Förintelsen var att arkebusera och att kväva. I en polsk bok hittade jag faktiskt namn på mina morföräldrar. Där använde sig författaren av uttrycket kvävda till döds (i Treblinkas gaskammare).

Att arkebusera så finns följande synonym:
avrätta genom skjutning, avrätta, fysiljera, skjuta en dödsdömd, avrätta med skjutvapen

När det gäller att kväva så är urvalet av synonymer betydligt fattigare och relaterar oftast till hängning, fast vid rätt utförd hängning så dör man genom att nacken bryts.

I svensk Wikipedia kan man läsa följande: gaskammare användes för avrättning av judar, politiska motståndare, romer, ... metoden ansågs vara kostnadseffektivare än arkebusering.

I en dödsurna eller information om en avliden person t.ex. i encyklopedier så står det ofta född och datum, dog och datum. På polska urodził się dnia i zmarł dnia.

Om Janusz Korczak skriver man född 22 juli 1878 i Warszawa, Polen, död 5 augusti 1942.
Just det här med död stör mig. För mig känns som en beskrivning av någon som dog, somnade in av åldern eller sjukdom i en fin bäddad sjukhussäng medan Janusz Korczak mördades genom kvävning i i gaskammaren i förintelselägret Treblinka. På samma sätt kvävdes till döds 239 barn från Korczaks barnhem Dom Sierot. Sammanlagt mördades 950 000 personer i Treblinka.


Nakna kvinnor på väg till gaskammare i Auschwitz - Avlivning eller mord genom kvävning?