Saturday, April 17, 2021

Förnamn och efternamn är två olika former av namn med skilda syften. Personnummer löste flera problem men inte i gamla arkiven. Ett av flera fall bland Förintelsens överlevande som kom med UNRRAs Vita Båtar till Sverige. Erfarenheter från Riksarkivet.



Om man heter Benjamin Benjamin så är det inget problem. Däremot om man heter Raphael Benjamin eller Benjamin Raphael så skapar det problem. Menige Benjamin är naturligtvis efternamn i filmen med Goldie Hawn, förnamnet var i filmen Judy.

Ett nybildat efternamn får inte godkännas om det används som förnamn i Sverige (14 § 1 PNL). Sådana förvärv av efternamn är inte förenliga med det svenska namnskicket. Förnamn och efternamn är två olika former av namn med skilda syften.

Men det finns ett antal personer var efternamn är egentligen ett förnamn. Man kan t.ex. heta Roman både som för- och efternamn. Förnamn finns för att skilja mellan folk med samma efternamn. Förnamn är således en persons individuella namn. I svenskan och i flera andra språk står förnamnen före efternamnet.

Som jag nämnde ovan kan ett förnamn, t.ex. Jan, Isak eller Raphael eller Muhammed användas som ett efternamn. Vid nyregistreringar såsom den av flyktingar som kom till Sverige vid slutet av andra världskriget har ett flertal misstag av det slaget inträffat och jag har själv uppmärksammat flera.

Sist letade jag efter ett läkarkort på de barn som kom till Sverige från koncentrationslägret Bergen-Belsen med UNRRAs Vita båtar i juli 1945.

Nedan fallet med en pojke som hette Tibor och var 6 år gammal när andra världskriget bröt ut. Tibor hette Miko (Mikko) i efternamn. Både Tibor och Miko kan vara ett för- och efternamn. 

Det är därför viktigt att när man söker i både de digitala och analoga arkiv att man söker som med fallet ovan både en Miko Tibor och Tibor Miko. 

Troligen Miko eller Mikko var Tibors efternamn. I Riksarkivet i Stockholm hittar man honom under bokstaven T. Han blev katalogiserad som Tibor i efternamn. Ett extra kort bör läggas under bokstaven M i de gamla arkiven.

Tibor har vid ankomsten till Sverige den 26 juli 1945 blivit inlagd liksom flera andra barn från Bergen-Belsen på Nya Lungsjukhuset i Malmö.  Troligen så hette han Tibor, Sandor Zoltan Miko. Han tillhörde de sista överlevande som har kommit till Sverige med UNRRAs aktion - Vita båtar.  Tibor var ett barn i Bergen-Belsens Kinderheim. Blev senar adopterat i Kanada.

Tibor Miko (Mikko) var ett av de barn som kom till Sverige från koncentrationslägret Bergen-Belsen med UNRRAs Vita båtar i juli 1945. Här är hans DP-kort (DP - Displaced Person) från Lübeck med namnet på båten i rött Kastelholm, avfärdsdatumet i blått 25 JULI 1945 och hans Lübecknummer i övre högra hörnan 7811.

Sist letade jag efter ett läkarkort på de barn som kom till Sverige från koncentrationslägret Bergen-Belsen med UNRRAs Vita båtar i juli 1945. Det handlade om en pojke som hette Tibor och var 6 år gammal när andra världskriget bröt ut. Tibor hette Miko (Mikko) i efternamn. Både Tibor och Miko kan vara ett för- och efternamn.


Miko var hans efternamn. I Riksarkivet i Stockholm hittar man honom under bokstaven T de han blev katalogiserad som Tibor i efternamn. Ett extra kort bör läggas under bokstaven M.


Tibor Miko (Mikko) var ett av de barn som kom till Sverige från koncentrationslägret Bergen-Belsen med UNRRAs Vita båtar i juli 1945. Här på listan som nummer 7811.


Tibor Miko (Mikko) var ett av de barn som kom till Sverige från koncentrationslägret Bergen-Belsen med UNRRAs Vita båtar i juli 1945.  Här är hans uppgifter från USHMM i Washington DC.


Troligen så lämnade Tibor Sverige och flögs från Tyskland till Halifax i Kanada.