![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgd-4OyhDEGRuhjZZejHV4XAUafdDFzJiNqy5awB_B0xHsalpOtw-PsQMtrLiqWLBjWXVjdeEFCgU16CO94AYl-nn7cuQxbrw1zC21X6oLOnLHRuFla_uo7AUjyXJ9bLdS3PXfCOL6h4F0/s400/Porzeczkowa+sciezka.jpg)
Wczoraj zajmowałem się cięciem krzewów czarnej porzeczki (na zdjeciu)
Prześwietlanie krzewu wykonuje się zazwyczaj do marca, tzn. przed rozwojem pąków. Przez pierwsze 3 lata wycinamy jedynie pędy chore, bardzo cienkie, płożące się po ziemi. Porzeczka czarna owocuje głównie na przyrostach jednorocznych. Dlatego od 4 roku wykonujemy cięcie odmładzające – wycinamy grube, 4-letnie i starsze pędy, aby zrobić miejsce dla nowo wyrastających wiosną, lepiej owocujących, młodych pędów. Cięcie wykonujemy tak, by pozostawić 5-6 pędów jednorocznych, 5 dwuletnich, 5 trzyletnich.