Jednak nie każdy ma talent, by tworzyć na jajkach dzieła sztuki. Moje jaja, te na zdjęciu, gotowałem do połowy zanurzone lub opasane gumkami. |
Prosty i naturalny sposób na barwienia jaj cebulą.
Odcień zależy od kilku czynników - koloru cebuli (brązowy lub czerwony), czasu gotowania, moczenia łupinek cebuli i ilości tych łupinek - im więcej tym lepiej!
Łupinki cebuli włożyć do garnka i gotować razem z jajkami przez 10 minut. Mieszać, od czasu do czasu aby zabarwiły się równomiernie.
Jajka można po wyschnięciu z wody, udekorować robiąc patyczkiem z wacikiem nasączonym octem linie lub inne hieroglify, aby ciekawie wyglądały.
Aby uzyskać różowy lub czerwony kolor skorupek używajcie buraków, a właściwie soku z buraków (taki z butelski z Supersamu).
Można przetrzeć je ściereczką zanurzoną w oleju - będą wtedy miały ładny połysk.
Jednak nie każdy ma talent, by tworzyć na jajkach dzieła sztuki. Moje jaja, na zdjęciu gotowałem do połowy zanurzone lub opasane gumkami.