Wednesday, October 27, 2021

Judenrats rosa registerkort har använts av SS, Gestapo och Röda korset - Anne Franks rosa kort.

Anne Franks rosa kort med det speciella korset i vänstra nedre hörnan som indikerar att hon dog.


I Kinderheim i Bergen-Belsen fanns barn som man skulle kunna indela i olika "språkgrupper". Detta gäller både de föräldralösa barn och barn med mödrar. Jag har analyserat huvudsakligen de som kom till Sverige med sista UNRRA båten, S/S Kastelholm den 26 juli 1945 samt brf Vita Båten M/S Kronprinsessan Ingrid till Göteborg. 

Den gruppen som jag har hittills lite "nonchalerat" bestod av holländska medborgare. Hela den gruppen tycks ha varit fångar i ett transitläger Westerbork i Holland dit de fördes bl.a. från Amsterdam, Haag och Antwerpen. Från Westerbork fördes de vidare till utrotningslägren såsom Sobibór och Auschwitz, ca 90% och 10% till koncentrationsläger som Buchenwald och Ravensbruck (%-tal mina egna uppskattningar). 

Det speciella är att allt alla förflyttningar blev mycket noggrant dokumenterade i rosa registreringskort. De rosa registreringskort har ursprungligen fyllts i av de judiska församlingarna i Holland. Korten följde de deporterade till Westerbork. Tyskarna använde därefter korten för sina egna anteckningar under kriget, bl.a. skrev de deportations datum från Westerbork och lägrets namn dit de fängslade skulle deporteras.  Det finns sådana deportations kort för hela familjen Frank. 

Efter kriget använde den Holländska Röda Korset samma kort och där finns även en anteckning att vederbörande har flyttats till Sverige (se Olga Hirsch kort, nedan) och även flyttat tillbaka till Holland efter att erhållit vård i Sverige.

Kinderheim Hirsch Olga b1930 Westerbork Pink and DP-2 card.png

Mitt brev till RA

Jag har valt två holländska familjer där jag har både deras rosa registreringskort med tyska anteckningarna, deportations listor från Westerbork till Ravensbruck och även deras DP-2 kort från Lübeck. Alla kom till Malmö den 26 juli 1945. 
I ena familjen, Kallus, har barnens far dött i koncentrationslägret Buchenwald och deras mor i Bergen-Belsen. I den andra familjen överlevde modern, Hirsch och alla barn.

Jag skulle behöva hjälp med att hitta deras Inrese- och Utresekort (de gula i A5 format) samt om det finns förhör med de eller liknande i SUK.

I den föräldralösa familjen heter barnen Emma och Rudolf Kallus, födda 1937 och 1935. 
I den andra familjen, Hirsch finns mor Edith född 1908 och tre barn: Olga född 1930, Bela (pojke) född 1931 och Judith född 1932.

Kan Du göra ett ärende av det? Tack!
Bifogar ett foto med de ovannämnda dokument samt samma typ av kort tillhörande Anne (Annelies) Frank.

Hälsningar,
Roman