Friday, October 22, 2021

Vid Andra Världskrigets slut både Vita bussar och Vita Båtar fungerade som flyktväg.

Benjamin Sieradzki beskriver både tyska och ukrainska vakter på fartyget han anlände till Malmö den 25 juli 1945. Sieradzki var 12 när kriget startade och var fånge i Lodz Getto, Auschwitz och i Ahlem där han befriades den 10 april 1945 av de amerikanska trupperna.



Nazister ombord och på de svenska beredskapssjukhusen har rapporterats ett antal gånger. Bl.a. av de överlevande som hittade en tysk lägervakt och ville slå ihjäl henne. På samma sätt rapporterades det flera gånger om "bråk" på fartygen. Bråk som uppstod då de befriade hittade sina fd plågare bland resenärer.

Benjamin Sieradzki beskriver både tyska och ukrainska vakter på fartyget han anlände till Malmö den 25 juli 1945. Sieradzki var 12 när kriget startade och var fånge i Lodz Getto, Auschwitz och i Ahlem där han befriades den 10 april 1945 av de amerikanska trupperna. Sieradzki beskriver inte enstaka personer men mängder och att bland de fanns riktiga överlevande.
Lyssna https://collections.ushmm.org/search/catalog/irn507714

Om Sieradzkis transport från Bergen-Belsen sjukhuset till Swedish Transit Hospital i Lübeck och därefter till Malmö och Tennisstadion där finns på bandet vid 1:13:00. "Horrible nazis" paraderade bland oss...

Vad hände därefter med alla nazister som kom till Sverige?