Thursday, October 12, 2023

Levande Historia - 40 år - När Överlevande från Förintelsen protesterade i april 1983 mot PLOs Arafats besök i Stockholm på inbjudan av Olof Palme.



Per Ahlmark sa efteråt -jag frestad att säga att där Palme går in går moralen ut!

I mitt arkiv så har det här fotot en text: När gamla och unga judar vågade protestera!

Levande Historia
Överlevande från Förintelsen protesterade i april 1983 mot PLOs Arafats besök i Stockholm på inbjudan av Olof Palme. Hela Stockholm var täckt med sådana affischer, även riksdagshuset.

Historia bakom fotot.
Redan 1965 hade utrikesminister Sten Andersson (S) tagit palestiniernas parti emot Israel, och enligt hans egna ord var han arkitekten till att utforma det som i dag kallas "Palme-linjen".
Flera västerländska demokratier tog avstånd från PLO, men det gjorde inte Olof Palme. Samtidigt som Arafat ägnade sig åt att planera och beordra terrorattentat mot judiska civila i stor skala passade Palme på att bekanta sig med honom personligen. Det första dokumenterade mötet dem emellan ägde rum 1974 i Algeriet.

Aktion
Daniel Kraus skrev Hur de Överlevande från Förintelsen protesterade i april 1983 mot PLOs Arafats besök i Stockholm på inbjudan av socialdemokraterna (SAP) och Olof Palme: Jag var med och protesterade mot Arafats besök i Sverige 1983. Det här är ett foto på en av de två affischer som vi gjorde. Vi klistrade t.o.m. på riksdagshuset. Polisen bara tittade på och kommenterade med "Var försiktiga så ni inte hamnar i trubbel".

Vi klarade oss. Det mest fantastiska var att det var många äldre som hjälpte till, bl a herrarna Luxemburg och Lederman Jozef, pappa till Jurij Lederman och min lärare i jiddisch. Härliga, tuffa människor, inte ett dugg rädda.
Det gick fantastiskt bra. Det var många som anammade vår uppmaning och ringde socialdemokraternas kontor på Sveavägen. S-växel blev blockerad.

Fortsättning på aktionen
Det var också ett möte i Storkyrkan till stöd för Israel, skrev Daniel Kraus. Per Ahlmark skulle tala. Dit kom Palme trots att han inte var bjuden och ville absolut hålla ett inledande tal från predikstolen. Han blev utbuad. Många visslade under hela talet. Det hela blev ett het stoff för pressen. Vi fick tjocka rubriker och bilder på 1:a sidor. Judiska församlingens rabbin försökte be om ursäkt i DN för att vi buade men vi fick fullt stöd från pastor primarius Ludvig Jönsson. Han skrev tom i DN och försvarade oss. Jag glömmer aldrig honom. Ludvig Jönsson var en Mensch.

MÖRDARVÄN, UT UR KYRKAN, DIN JÄVEL!
Först var det PLO-barnsoldater med kalashnikov (i trä) som gick genom Stockholm den 13 april 1983. Därefter, på kvällen: "Unga judar skrek, spottade och kastade glåpord efter Palme i Storkyrkan. Mördarvän, ut ur kyrkan, din jävel! Stick åt helvete...".

Birgit Friggebo (Fp) påpekade att de oppositionella inom socialdemokratin inte fick, som planerat, tala vid kvällens möte och utan att Palme dök upp, oplanerat i stället.

2023
Magdalena Andersson åker till Göteborg under torsdagen då hon skall ha ett antal möten dagen därpå. Sent på kvällen (21:15) den 12 oktober besöker hon Göteborgs synagoga och håller ett anförande för att hedra offren av massakern i Israel. Vem har bjudit henne diskuteras. En del lämnar synagogan i protest.

Per Ahlmark sa efteråt -jag frestad att säga att där Palme går in går moralen ut!