Thursday, September 2, 2010

1 september för 71 år sedan vid Westerplatte



Fredag. Frihamnen i Danzig - Gdansk. Klockan närmar sig kvart i fem på morgonen den 1 september 1939. Det tyska slagskeppet Schleswig-Holstein som kom på ett sk vänskapsbesök skymtar i hamnen trots höstdimman, allt nära Westerplatte en polsk halvö nära den fria staden Gdansk. Det är fullständigt tyst och mörkt då solen går upp först 4.50.

Tystnaden bryts dock abrupt klockan 4.45 av en våldsam knall, inte alls vänskaplig som följs av en våldsam explosion. Fler explosioner följer och snart har den lilla polska halvön Westerplatte förvandlats från en lummig och sömning landskap till en fruktansvärd krigsskådeplats.

Fakta: Klockan 4.30 sattes det tyska slagskeppet "Schleswig-Holstein" i larm-beredskap. Klockan 4.43 skrev man i fartygets loggbok: vi går mot Westerplatte (Schiff geht zum Angriff auf Westerplatte vor). Klockan 4.45, genom beskjutning av Westerplatte startade Tyskland andra världskriget.
Samtidigt, klockan 04:40 attackerade tyska Luftwaffe den polska staden Wieluń, som då förstördes till 75% och 1,200 personer dödades, huvudsakligen civila.

Vid 10-tiden på förmiddagen samma dag höll Hitler ett berömt tal i Riksdagen där han, iklädd den enkla fältgrå uniform som skulle bli hans kännetecken under krigsåren, åter visade prov på vem han var – en lögnens mästare – när han bedyrade sin fredskärlek, sitt ändlösa tålamod med de gränsintermezzon som p g a Polens aggressivitet drabbat Tyskland och hur nu polsk militär börjat beskjuta tyskt territorium.....
Sedan 05.45 imorse besvarar vi elden och från och med nu kommer bomber att besvaras med bomber… Jag har därför åter dragit på mig den rock som för mig själv var den heligaste och dyraste. Jag kommer bara att ta av den efter segern – eller jag kommer inte att uppleva detta slut”.

Det har gått 71 år efter och så är det på årsdagen av krigets början lika tyst i den svenska massmedian som vid Westerplatte strax innan kriget startade.