Sunday, November 11, 2018

Ett fall för RÅ och JO - Öppen antisemitism i Karolinska

Det hela luktar som på trettiotalet i Tyskland, egentligen år 1933, således innan man införde de ökända Nürnberglagarna. Precis som nu som Karolinska anser så sedan 1933 judiska advokater och jurister fick inte företräda i "kristna mål". Vidare fick judiska läkare behandla enbart judiska patienter,

Karolinska har försökt stoppa en advokat som företräder en judisk läkare som anmält trakasserier på sjukhuset. Advokaten – som själv är av judisk härkomst – döms ut som "partisk" i frågor om antisemitism.

I så fall så kan ju inte kvinnor som har blivit våldtagna av män ha någon kvinnlig försvarsadvokat eftersom denna då kan vara partisk när det gäller våldtäkter. Vita får inte företräda de svarta och vice versa, etc.

Det hela luktar som på trettiotalet i Tyskland, egentligen år 1933, således två år innan man införde de ökända Nürnberglagarna. 

Precis som nu som Karolinska anser så sedan 1933 judiska advokater och jurister i Nazityskland, fick inte företräda i "kristna mål". Vidare fick judiska läkare behandla enbart judiska patienter. Samma sak gällde andra offentliga arbeten.

Detta är mycket allvarligt sk då en del anser att införandet av de antisemitiska Nürnberglagarna som antogs 1935 var början av Förintelsen. I den nya mörkbruna lagstiftningen som särskilde man judar från den tyska så kallade ”ariska” folkgemenskapen. Lagarna, som i sin helhet heter Lagen till skydd för det tyska blodet och den tyska äran, bestämde vem som var av tyskt blod, blandras, heljude, halvjude eller kvartsjude. Äktenskap mellan judar och tyskar förbjöds och judarna fråntogs fullt medborgarskap och förlorade rösträtt och tillträde till offentliga arbeten.

Imorse så tittade jag i SvDs pappersupplaga men hittade inte artikeln som publicerades igår elektroniskt. Gråa lappar tycks leva vidare i dagens Sverige.