Sunday, July 14, 2019

Judiska Församlingen i Stockholm och Bermudatriangeln. Pengarna testamenterade av Förintelsens Överlevande försvunna vid Wahrendorfsgatan.

Jag undrade länge över titeln för detta blogginlägg. Det gäller Judiska Församlingen i Stockholm, deras förehavanden och Bermudatriangeln. Förmodligen är de flesta redan bekanta med termen "Bermudatriangeln". Detta är en mycket mystisk plats, ett område känt för försvinnanden. Det första omnämnandet om det kommer från 1492, då skrev Christopher Columbus om ett eldklot som flög vid sidan av fartyget och försvann mot himlen.

Nya försvinnanden handlar dock om en Bermudatriangel som ligger i centrala Stockholm, öster om Kungsträdgården och väster om Dramaten. I denna triangel försva
n pengar som Adele Fajntuch och hennes man Abraham Fajntuch donerade för att Judiska Församlingen skulle vårda gravar av deras medsystrar och bröder som kom till Stockholm från koncentrationslägren.

Adele var då bara 15 när kriget tog slut och minns alla de som delade hennes öde år 1945. Hon minns sin egen och sina medfångar utmärglade kroppar. Efter kriget kände kanske precis som min mor att hon inte borde leva när alla andra närmaste mördades, ett öde av 6 000 000 judar. Abrahan, född 1926 i Radom i Polen, vårdades i olika italienska sanatorier i fem år innan han år 1950 kom till Sverige. De hade inga barn. 

I korthet
  • Förintelseöverlevande Adele Fajntuch testamenterade år (2003) 2006 - 100 000 kr till vård av gravar av sina medsystrar som kom till Sverige 1945 och dog strax därefter.
  • Judiska Församlingen har i 74 år låtit gravarna och gravhällar förfalla, försvinna under markytan.
  • Judiska Församlingen anser sig ha rätt att lägga 100 000 kr i allmänna skötseln och fortsätta med misskötseln av gravfältet..
  • Det är orätt mot Adele Fajntuchs och övriga Förintelseöverlevande, bl.a. de begravda i Stockholm.
  • Ordförande i Judiska Församlingen, juristen Aron Verständig tycker att deras förfarande är rätt och att det är OK att pengarna ha förbrukats på annat håll.
  • Det tycker inte jag som numera tillsammans med andra från Föreningen Förintelsen Minne gräver upp och återställer de förfallna gravstenarna.
Eva Hecht kom till Sverige samtidigt med Adele Fajntuch men dog redan den 18 augusti 1945. Evas gravsten tillhör inte den värsta kategorin, de helt övervuxna. Eva var född i Tyskland. Där fängslades hon och skickades till Theresienstadt och därefter vidare till ett antal andra koncentrationsläger. Sista lägret var Bergen-Belsen. Hennes grav hade misskötts i ett antal år. Det var just det som Adele Fajntuch ville motverka genom sin (och sin mans) testamente och en donation som försvann i Judiska församlingens Bermudatriangel.


Eva Hecht kom till Sverige samtidigt med Adele Fajntuch men dog redan den 18 augusti 1945. Evas gravsten tillhör inte den värsta kategorin, de helt övervuxna. Eva var född i Tyskland. Där fängslades hon och skickades till Theresienstadt och därefter vidare till ett antal andra koncentrationsläger. Sista lägret var Bergen-Belsen. Hennes grav hade misskötts i ett antal år. Det var just det som Adele Fajntuch ville motverka genom sin (och sin mans) testamente och en donation som försvann i Judiska Församlingens Bermudatriangel.

Kanske var Adele vän med "Sophia", Zofia Mandel som var också drygt 9 år gammal när andra världskriget bröt ut vars gravsten åtterfanns helt övervuxen under markytan.

Södra Judiska Begravningsplatsen i Stockholm. Plats S BD 05 72-73. En anteckning i gravregistret: Adele och Abraham överlevande. Kom 1945? Adele testamenterade 100 000 kronor till 1945-gravarna på Norra. Dessa lades i allmänna gravskötsel-fonden (JF Dick Rubenowitz 2006) /AN 2019-06-14.


Adele och Abraham Fajntuch var Förintelsens överlevande. Efter Abrahams död testamenterade Adele 100 000 kronor till "1945-gravarna på Norra" enligt Ulf Cahn, generalsekreterare för Förenade Israelinsamlingen i Sverige. Han skötte "arvsskifte" och överförde mindre del av arvet med hänvisning vad pengarna skulle användas tför till Judiska församlingen i Stockholm. Pengarna försvann. Abram (Abracham) Fajntuch var fånge och slavarbetare i Radom getto och därefter i Auschwitz och Mauthausen.

Då de sk "1945-års gravarna" är gravt misskötta, gravhällarna finns 15 cm under markytan. Ibland kan man avläsa namnen genom ett titthål i gräsmattan. 

Jag tyckte att om en Förintelseöverlevande testamenterar sina pengar till gravunderhåll för sina medsystrar och bröder som kom till Sverige samtidigt med henne från koncentrationsläger och dog på sjukhusen runtom i Sverige så skall pengarna så skall pengarna gå oavkortat för det ändamålet. Inte hamna i det allmänna gravunderhållet eller annat. Det kanske vore OK om Judiska Församlingen samtidigt tog hand om de gravarna pengarna var avsedda för.Jag ringde om det och senare tillskrev jag till Judiska församlingens ordförande Aron Verständig som hävdade att Judiska församlingen har underskott varje år och att medel som Adele Fajntbuch har använts redan i den allmäna skötseln av gravarna. 


Hej Aron,
Hon (som testamenterade pengarna) hette som gift Adèle Fajntuch. Hon föddes i en stor judisk familj i Cluj, Rumänien. Hon kom till Sverige från koncentrationslägren år 1945.

Båda hennes föräldrar och hennes tre yngre systrar mördades under Förintelsen. I Sverige var hon inlagd på beredskapssjukhuset i Örebro. Jag har nog bild på henne där (då 15 år gammal) i mina arkiv. I hennes Läkarkort finns under Anamnes allt hon har varit med om.

Efter vården på sjukhuset i Örebro har hon varit på ett antal sjukhem. När någorlunda frisk flyttade hon tillbaks till Örebro där hon hade vänner från första tiden på beredskapssjukhuset. I Örebro träffade hon också sin blivande man, Abraham Fajntuch, också överlevande från Förintelsen, och de gifte sig.

Adèle var hud- och fotvårdspecialist. Familjen fick aldrig några barn. Både hon och hennes man är begravda på Södra.

Familjen testamenterade det mesta till Israel gm Förenade Israelinsamlingen men 100 000 kr skulle tillfalla vården av gravar av "1945-års överlevande". Summan överfördes till JF och "försvann"!

Ulf Cahn (från Förenade Israelinsamlingen) kom ihåg det och kunde därefter hitta överföringsdatum till JF.

Hälsningar,
Roman

Aron Verständig till Roman

Hej Roman,
Nu har jag undersökt frågan. De 100 000 kr som hon donerade togs emot av Församlingen 2006 och tillfördes församlingens gravunderhållsfond, se nedan: PROTOKOLL, 2006:7, fört vid FÖRESTÅNDARSAMMANTRÄDE i Judiska
Församlingen den 14 juni 2006
§ 8 MOTTAGANDE AV LEGAT
Församlingen har i testamente av Adele Fajntuch, Örebro, erhållit ett legat på 100.000 kr för
skötsel av gravar. Föreståndarna beslöt tacksamt att ta emot ovan nämnda legat och att medlen tillförs
gravunderhållsfonden.
Varken JF eller Ulf Cahn verkar emellertid ha kvar en kopia av detta testamente.
Mvh
Aron V.


Roman till Aron
Och?
Misstror Du Ulf Cahn som menar att pengarna var öronmärkta (för 1945-års gravarna)?!
Roman

Aron Verständig

17 juni 2019 16:00
till mig
Hej Roman,
Jag misstror ingen, jag berättar bara för dig var dessa pengar är. Notera att detta skedde för 13 år sedan och att dessa medel är sannolikt använda för just gravunderhåll på våra begravningsplatser. 
I och med detta är denna fråga löst för min del.

Ro

17 juni 2019 19:19



Roman till Aron

Långt ifrån löst!

R


Om en Förintelseöverlevande testamenterar sina pengar till gravunderhåll för sina medsystrar och bröder som kom till Sverige samtidigt från koncentrationsläger och dog på sjukhusen runtom i Sverige så skall pengarna så skall pengarna gå oavkortat för det ändamålet. Inte hamna i det allmänna gravunderhållet eller annat. Det kanske vore OK om Judiska Församlingen samtidigt tog hand om de gravarna pengarna var avsedda för.

Bermudatriangel i Stockholm - Judiska församlingen
















Bermudatriangeln är ett område på 2,5 kvadratkilometer format i en triangel mellan Bermuda, Puerto Rico och Miami. Man har under många år spekulerat kring vad det är som gjort att all elektronisk utrustning slagits ut på flygplan och havsfarkoster i just detta område. Man har diskuterat hurvida det finns logiska förklaringar till flygplans och fartygs försvinnande. Många säger att det är myter. Det finns många teorier och förklaringar bakom de många försvinnanden som har skett i detta område.