Friday, January 24, 2020

147.24 grader - Kronoberg - Judisk begravningsplats med Grav nr. 54 som vetter mot Jerusalem


Igår var det Jahrzeit (årsdagen av dödsfallet, räknat efter den judiska kalendern) för Raphael Benjamin. Han mördades år 1811 i Stockholm och begravdes vid begravningsplatsen Kronoberg. 

Det speciella, unika är att hans gravsten ligger inte i linje med de övriga gravar vars gravstenar ligger parallellt med Kronobergsgatan men är mera vänd mot Jerusalem med andra ord i riktningen 147.24 räknat från hörnan av St:Görnans och Kronobergsgatan.

Det sägs att på en judisk begravningsplats är alla gravstenar vara vända mot samma håll d.v.s. i den riktiningen Jerusalem ligger. På den gamla judiska begravningsplatsen är riktningen på gravarna anpassad till Kronobergsgatans sträckning. Varför är Benjamin Raphaels grav annorlunda?

På de flesta gravstenarna står den avlidnes hebreiska namn med datum för födelse och död. Överst på inskriptionen på en matzeva, en judisk gravsten brukar återfinnas två hebreiska bokstäver, פּ״נ eller פּ״ט Det är en förkortning för "Här vilar...". Det finns texter både på hebreiska och svenska på många av stenarna.