Thursday, November 26, 2020

Human Laundry - Bergen-Belsen - Det hände för 75 år sedan


En ambulans, en motorcykel, en brittisk soldat, en fd fånge i koncentrationslägret på bår, två tyska tillfångatagna Wehrmacht soldater och ett häststall med flera boxar.


Human Laundry. Inne i huset finns en bred stallgång. Inga hästar. Boxväggar som avskilde de 20 boxar för hästarna är borttagna. Istället finns där 20 stycken 2 x 1 stora långa och 60 cm höga träbänkar. I huset finns 2 läkare, 2 sjuksystrar och ett 20-tal tyska badbiträden.

En ambulans, en motorcykel, en brittisk soldat, en fd fånge i koncentrationslägret, två tyska tillfångatagna Wehrmacht soldater och ett häststall med flera boxar. 

Inne i huset finns en bred stallgång. Inga hästar. Boxväggar som avskilde de 20 boxar för hästarna är borttagna. Istället finns där 20 stycken 2 x 1 stora långa och 60 cm höga träbänkar. I huset finns 2 läkare, 2 sjuksystrar och ett 20-tal tyska badbiträden. 

14 000 fd fångar i koncentrationslägret Bergen-Belsen har passerat genom den speciella tvättinrättningen - stallet som låg inom området av ett det iordningställda fältsjukhuset inom Hohne kasernområde. Flera av de kom med Vita båtar till Sverige under juni-juli 1945. Flera av de lämnade Sverige 1947-1948 för Eretz Israel.