Tuesday, March 30, 2021

724 dagar i Sverige - Bergen-Belsen Kinderheim barns korta uppehåll.




Första dagen i Sverige efter att ha lämnat Lübeck och Swedish Transit Hospital dagen innan.  

724 dagar i Sverige. 

Det handlar naturligtvis om gruppen av små barn och ungdomar från Bergen-Belsen som kom till Sverige med den sista Vita Båten från "kontinenten". Bland de fanns Mengeles tvillingar, systrarna Weiss och barn som inte visste något om sig själva, vad deras föräldrar hette och var de var födda som Jidele.

Barnen som tillbringade minst sju månader tillsammans, först på Kinderheim i Bergen-Belsen och därefter på sjukhuset där har vid ankomsten till Malmö delats de upp i små grupper. Även syskonen delades. Hertha Gross skickades till Manilla skolan då ho var döv medan systern Renee stannade i Södra Sverige.  En del barn hamnade på Sundsgården, en del i Bjärred, en den på Malmös Nya Lungklinik och en del i Landskrona.














Pojken Rudolf (Läkarkortet ovan) född i augusti 1944 hamnade med sin mor Berta (född 1909) och bror Milan på Sundsgården. Som jag nämnde tidigare var Baracken 211 uppdelad i två sektioner. I den ena fanns föräldralösa barn och i den andra så fanns unga mammor med små barn såsom Berta med två söner, Rudolf och Milan (född 1943).




En liten del av de barn som kom till Sverige adopterades i Sverige och i utlandet, en del lämnade Sverige tidigare med S/S Ulua båten i januari 1947 men de flesta reste vidare, nästan i samma kollektiv som de var i Bergen-Belsen, till Eretz Israel.

När gruppen kom från Bergen-Belsen till Malmö den 26 juli 1945 uppdelades gruppen i små grupper beroende på hälsotillstånd, ålder och kön.

De samlades igen, friskare, mognare den 20 juli 1947 och började sin långa resan till Israel.

Samma båt som de kom med från Lübeck, S/S Kastelholm förde de tillbaka till Europa till den granska staden Calais. Det tog flera månader innan de kom till Eretz Israel.


Utresan till Frankrike. De svenska myndigheter visste dock att gruppen skulle fortsätta till Eretz Israel

Barnen vid befrielsen i Bergen-Belsen med hemmets föreståndarinna Luba.

Boken om de som befriades 1945 och kom till Sverige utgiven av Föreningen Förintelsens Minne (FFM) år 2020. Finns på bibliotek och att köpa från FFM. 174 sidor.