Saturday, October 16, 2021

IHRA Conference in Malmö - Varför blev Förintelsekonferensen ett stort fiasko för Löfven - fullständigt misslyckande, misslyckande, platt fall, flopp, debacle, bakstöt, pannkaka, bottennapp, nederlag, nit, skeppsbrott.

Vita bussar som transporterade nog till Sverige lika många nazister som judar var i fokus. Man nämnde inte den fantastiska svenska insatsen att ta emot UNRRAs Vita båtar och omhändertaga tusentals judar, Förintelsens överlevande och ge de vård i Sverige. Erbjudande från Föreningen Förintelsens Minne att dela ut boken till de utländska gästerna nobbades av Regeringskansliet. Nog var det Löfvens möte, inget annat fast på skattebetalarnas bekostnad.


Nog var det C-laget som kom.

Det blev inte ens det! Rättelse av SVTs stavning på övre bilden är min.



Fiaskot = Skeppsbrott. Då tänkte jag på en fiskare. En fiskare som lagt ut alla möjliga fiskenät, med stora och små hål. Ringnot, drivgarn, snurrevad och bottengarn användes. Den 13de oktober så återvänder fiskaren tomhänt efter en fisktur. Alla nät som han lade ut förblev tomma. Inte mycket att glädjas åt! Han förbrukade bara massa bränsle och pengar och hans fiskebåt luktar lika illa som förr!

Vi har, från Swedish Holocaust Memorial Association (SHMA) - Föreningen Förintelsens Minne, följt det i åratal planerade konferensen. Planeringen startade redan 2019 om inte 2018, bl.a. med ett otal nyanställningar som regeringen igångsatte. Konferensen skulle bli som den förra som Göran Persson igångsatte. Med andra ord en arbetskonferens.

I Sverige försökte man in i det sista, driva en linje att det var ett viktigt internationellt möte med många viktiga ledare inbjudna och därför iscensattes en historisk stor polis och militärinsats. Helt onödig då inga "höjdare" kom och få hörde av sig genom en länk. Visst var många viktiga ledare inbjudna men ingen kom, inte ens från (s)ysterpartiet i Danmark som hade bara att korsa sundet över bron. Därmed hade samtliga Löfvens nordiska statsministerkolleger valt att stanna hemma. De enda statscheferna som fanns på plats var Egils Levits och Sauli Niinistö. Förra statsministern Göran Persson som initierade Föreintelsekonferensen var inte heller där.
Vilka var där?
Vad kostade det?
Vad gav det?

Polisen har stängt av hela Malmö, busstrafiken stod stilla vilket irriterade naturligtvis lokalbefolkningen, särskild de arabiska invånarna. Antisemitska känslor grodde mer och mer under dagen. Ett centralt beläget Stadsarkiv har under konferensen bestämt sig att täcka över böcker med judiskt tema som fanns i ett av Stadsarkivetsfönster, med förklaring att de inte skulle ”provocera någon”.

Theresienstadt resan - 450 dit och 423 därifrån - Bruttot - 27 räddade
Man kan summera det hela som med fallet Vita bussar som körde SS regi. Då skulle de Vita bussarna ta med sig från Neuengamme 450 franska, polska m.fl. krigsfångar till koncentrationslägret Theresienstadt. Flera av de franska fångarna var i dåligt skick och dog under resan. På vägen tillbaks från Theresienstadt tog man med sig 423 fångar. Båda resor var mycket farliga både för personalen och fångarna de i den smala korridoren som var kvar av Nazityskland pågick fortfarande krigshandlingar. Trots bruttot på minus 27 så ansåg man resan, precis som nu, konferensen om Förintelsen som en framgång. 

Inte ett ord har man sagt i Malmö om den fantastiska svenska insatsen och personalen som deltog i UNRRAs Vita Båt aktionen. Detta trots de flesta av fd fångarna kom just till Malmö.

Vita bussarna skulle i SS-regi ta med sig från koncentrationslägret Neuengamme 450 franska, polska m.fl. krigsfångar till koncentrationslägret Theresienstadt. Flera av de franska fångarna var i dåligt skick och dog under resan. På vägen tillbaks från Theresienstadt tog man med sig 423 fångar. Båda resor var mycket farliga både för personalen och fångarna de i den smala korridoren som var kvar av Nazityskland pågick fortfarande krigshandlingar. Trots bruttot på minus 27 så ansåg man resan, precis som nu, konferensen om Förintelsen som en framgång.



Sydsvenskan.se skrev den 11 oktober 2021 att i samband med Konferensen om Förintelsen så Stadsarkivet la ett skynke över judisk litteratur i arkivets skyltfönster för att slippa skadegörelse.


Sydsvenskan.se skrev den 11 oktober 2021 att i samband med Konferensen om Förintelsen så Stadsarkivet la ett skynke över judisk litteratur i arkivets skyltfönster för att slippa skadegörelse.
"Chef gav order om att täcka över böcker om Förintelsen för att inte riskera skadegörelse. Jag blev jävligt upprörd”, säger till Sydsvenskan arkivarien Anette Sarnäs.

I Sverige försökte man driva en linje att det var ett viktigt internationellt möte med viktiga ledare och därför iscensattes en historisk stor polis och militärinsats. Helt onödig då inga "höjdare" kom och få hörde av sig genom en länk.

Katarina Janouch inlägg på Facebook.

Vita bussar som transporterade nog till Sverige lika många nazister som judar var i fokus under konferensen. Man nämnde inte den fantastiska svenska insatsen att ta emot UNRRAs Vita båtar och omhändertaga tusentals judar, Förintelsens överlevande och ge de vård i Sverige. Erbjudande från Föreningen Förintelsens Minne att dela ut boken till de utländska gästerna nobbades av Regeringskansliet.