Sunday, October 10, 2021

Holocaust Monumentet restes som dokumentation över Förintelsen och med tanke på det planerade International Holocaust Remembrance Alliance (IHRA) möte i Stockholm.


Minnesstenar Auschwitz, Treblinka, Belzec, Chelmno, Majdanek och Sobibor visar tydligt att monumentet vid Norra begravningsplatsen är tillägnat alla offer för folkmordet då namnen på dödslägren har blivit en symbol för Förintelsen. Föreningen Förintelsens Minne hade under en ceremoni 2020 spridit jord från Israel vid samtliga gravar av Förintelsens offer.

Reservfält för framtida begravningar eller ? År 2018.

Invigning i oktober 2019 av Holocaust Monumentet i Stockholm. Stenar Auschwitz, Treblinka, Belzec, Chelmno, Majdanek och Sobibor som tillsammans med ett 80-tal Förintelsens offers gravstenar utgjorde det så viktiga Holocaust monumentet vid Norra begravningsplatsen. Genom de 6 stenarna var det klart att monumentet är tillägnat alla offer för folkmordet då namnen på dödslägren har blivit en symbol för Förintelsen. 6 stenar symboliserar även 6 miljoner judar som mördades under den mörka tiden i Europa. Föreningen Förintelsens Minne hade under tiden 2018-2020 restaurerat samtliga gravstenar.

Till minnet av Kristallnatten.
Jorden från Israel spreds vid varje grav av medlemmar frånFöreningen Förintelsens Minne .

Heckschers stiftelse svarade först på en ansökan från Judiska församlingen och tillförde Judiska Församlingens konto (JF) en summa på 75 000 kronor för att snarast möjligt kunna framställa de 6 Minnesstenar. Minnesstenar i grå granit med namnen på dödslägren på en av ytorna. 6 stenar, antalet, uppmärksammar även de 6 000 000 judar som mördades under Förintelsen. I JFs protokoll från styrelsemötet av den 16 oktober 2019 står följande:
§6: De uppsatta vita stenarna på Norra begravningsplatsen (på det befintliga kvarteret på norra med liggande stenar över de som kom till Sverige 1945, men som inte överlevde). I den ursprungliga planen skulle de befintliga stenarna bara rengöras. Beställning och uppsättande av nya vita stenar gjordes utan att JF tillfrågats. Isak Reichel framförde att eftersom stenarna satts upp utan att det sanktionerats av kansliet så har JF rätt att avlägsna dem, vilket också kommer att ske. Det finns ett förslag på att göra en lund och samla stenarna där. Styrelsen uppdrog åt kansliet att höra med Chevran hur vi ska gå vidare. Vi har finansiering och vi har påbörjat diskussioner med Stockholms stad och Forum för levande historia. Kansliet återkommer på decembermötet med förslag.
Beställning och uppsättande av nya vita stenar gjordes utan att JF tillfrågats står det. Lögn! Isak Reichel (generalsekreterare på JF) informerades om varje steg. Bl.a. om mötet mellan JF-representater och Stockholm Stadshus. 
Heckschers stiftelsens styrelserepresentanter som var med vid Holocaustmonumentets invigning har efter JFs skändning begärt att JF skulle återbetala de 75 000 kr som församlingen äskade tidigare för de 6 Minnesstenar. JF betalade tillbaka och blev ensamma ägare för konstverket.


9 av de 80-tal av Föreningen Förintelsens Minne renoverade gravstenar.

De 6 minnesstenar Auschwitz, Treblinka, Belzec, Chelmno, Majdanek och Sobibor visar tydligt att monumentet är tillägnat alla offer för folkmordet då namnen på dödslägren har blivit i hela världen en symbol för Förintelsen (Holocaust, Shoah). Föreningen Förintelsens Minne hade under en ceremoni 2020 vid Monumentet 6 stenar - 6 miljoner, spridit jord från Israel vid samtliga gravar av Förintelsens offer.

Vid invigningen i oktober 2019 av Holocaust Monumentet i Stockholm har minnesstenar Auschwitz, Treblinka, Belzec, Chelmno, Majdanek och Sobibor avtäckt av Andra generationen och Föreningen Förintelsens Minne generalsekreterare Victoria (Tori Martinez). Hon sa vid invigningstalet som följde efter rabbinens Ute Stayers Kaddish att de 6 minnesstenar tillsammans med Förintelsens offers gravstenar utgjorde det så viktiga ur alla synpunkter Holocaustmonumentet som bör användas precis som flera liknande platser i Sverige i undervisningen om Förintelsen. Vidare så berättade hon om det forskningsarbete som Föreningen Förintelsens Minne bedriver och att varje gravsten innehåller en oberättad historia, en historia som hör till Förintelsen och som vi inom Föreningen Förintelsens Minne dokumenterar. Numera är Victoria Martinez en erkänd forskare och doktorand vid ett svenskt universitet.

Genom de 6 stenarna var det klart att monumentet är tillägnat alla offer för folkmordet då namnen på dödslägren har blivit en symbol för Förintelsen. 6 stenar symboliserar även 6 miljoner judar som mördades under den mörka tiden i Europa. Föreningen Förintelsens Minne hade under tiden 2018-2020 restaurerat samtliga gravstenar. Förintelsemonumentet är ett konstverk. Den är gjort så att de 6 minnesstenarna skulle sammansmälta med de övriga stenar, gravstenarna. Därför har de exakt samma bottenmått men olika höjd. Höjden av de 6 minnesstenar gör att platsen kan inte längre betraktas såsom reservfät för Judiska församlingens framtida begravningar. 

Undervisningskonceptet när det gäller Holocaustmonumentet - Förintelsemonumentet 6-stenar - 6 miljoner är enkelt. Det har även testats med elever från skolor i Stockholmsområdet. Man utgår från de enskilda gravar inom J- eller K-fältet. Man läser om de enskildas offrens och deras familjernas öden. Oftast är det så att gravinnehavaren var den ende som klarade sig genom en selektion i ett dödsläger. Syskonen och föräldrar mördades i gaskammare. Denna livshistoria ledde eleverna (genom QR-systemet) till någon av de 6 Minnesstenarna. Varje Minnessten bär även en historia om tusentals judar som förintades där. Tusental eller miljoner som i fallet av de många i Stockholm begravda. 

Judiska församlingen vill inte använda det av Föreningen Förintelsens Minne framtagna enkla undervisningssystemet på plats. Systemet som skulle kunna användas även i andra städer såsom Malmö. Göteborg, Lärbro, Karlstad, Kalmar eller Norrköping, bara för att nämna några platser där Förintelsens offer ligger begravda. Judiska församlingen i Stockholm vill absolut hävda sig som de som har bestämmanderätt över Förintelsens offer i hela Sverige samt hur man skall hantera offrens minne. Sjukt då de representerar bara 18% av Stockholms judar.

Om man jämför den tidigare uppförda Namnmonumentet vid Stockholms synagoga som är ett historiskt dokument över vad som hände under andra världskriget trots att alla namn har inte granskats utan godtogs från de sörjande familjerna såsom de var är Holocaust Monumentet vid Norra judiska begravningsplatsen väldokumenterat. De begravdas kroppar och deras öde har genom Föreningen Förintelsens Minnes försorg dokumenterats grundligt.  Det handlar om dokument från tyska koncentrations- och utrotningsläger. Det handlar om dokument från de allierades styrkor som befriade lägren, dokument från Bergen-Belsen lägret varifrån de begravda i Stockholm kom ifrån.

En av de viktigaste dokument, historiska dokument som bekräftar Förintelsen är faktiskt skrivna av de svenska läkarna vid de svenska beredskapssjukhusen. En del av de begravda kunde lämna en exakt information om vad som hände med de och deras familjer under den gångna tiden. En del var oförmögna att göra det och dog bara efter få dagar efter ankomsten till Stockholm.

Då platsen där de Förintelsens offer var begravda missköttes och gravarna, gravstenar har med tiden sjunkit under jordytan har de 6 minnesstenar åtminstone markerat att den här platsen är inte ett reservfält för framtida begravningar.

Men tanke på ovanstående har jag avkrävt Judiska församlingen på ett intyg att de inte kommer att venära platsen för framtiden men betrakta de 6 stenarna och J-fältet som en enhet förblir orörd. Kopian av bekräftelsen att inte röra finns bl.a. i Föreningen Förintelsens Minne Arkiv. Precis som den judiska traditionen skrivna och oskrivna lagar och sunda tankar säger. Detta p.g.a. att jag har hört att Judiska församlingens styrande vill så gärna samla in alla gravstenar, riva bort de från gravarna och offren och använda fältet för framtida begravningarna. 

Tyvärr, så fann jag det bekräftat i ett styrelseprotokoll från Judiska församlingen. I protokollet står det klart skrivet:
Det finns ett förslag att samla in stenarna där till en lund.
Med andra ord att använda marken till nya framtida begravningar!
Naturligtvis kan nu Judiska församlingen hävda att det rörde sig om de numera försvunna 6 minnesstenar men sanningen är annorlunda.

Att skändning av Förintelsemonumentet skulle ske finns i samma protokoll. Judiska församlingen i Stockholm har för bort de 6 Minnesstenarna från begravningsplatsen. Gravstenar tillhörande Förintelsens offer fick vara kvar, än så länge, bör jag kanske tillägga då trots externa anslagen från Riksantikvarieämbetet missköts Förintelsens offers gravar kontinuerligt!

Aron Verständig ordförande i ett parti inom Judiska församling som heter Judisk Samling är ytterst ansvarig för skändningen av Holocaust Monumentet. Den andra personen som drev frågan hårt och hänsynslöst är Isak Reichel tillika generalsekreterare i Judiska församlingen.. 

Det hela luktar på långt håll opportunism där det minst viktiga är Förintelsens Minne och att bekämpa antisemitismen genom att presentera de råa fakta om Förintelsen. Vad är opportunism. Enligt Wikipedia (tack) opportunism innebär att principlöst utnyttja rådande omständigheter och anpassning till de som har makt. En opportunistisk politiker nöjer sig med att yrka på åtgärder som leder till att politikern får starkare personlig ställning och därmed bäddar för sig själv och framtida mer framstående uppdrag.

Isak Reichel fick nyss en hög tjänst inom Staten som en myndighetschef med lön på över 100 000:- i månaden. Även Aron Verständig arbetar för Staten. De träffar gärna politiker och kungligheter.

Här glömmer Judiska församlingen att nämna vid namn Föreningen Förintelsens Minne. Vill ha det som ett "eget projekt".