Wednesday, August 2, 2023

Tyska och svenska Röda korset.

 

Omslaget samt sidan 9 och 11 från det Tyska Röda Korset med bilder på två framstående nazister med funktioner inom det Tyska Röda Korset DRK. Nazisten till höger är morfar till den svenska konungen tillika ordförande i DRK. Viceordförande i det svenska Röda Korset var Bernadotte Folke.

Två Adolf i Berlin. Olympiska spelen i Berlin 1936. Från vänster Karl Edvard av Sachsen-Coburg-Gotha, Prins Gustaf Adolf, Adolf Hitler, Hermann Goring.

Sveriges nuvarande konung Carl XVI Gustaf är son till prins Gustaf Adolf och Sibylla av Sachsen-Coburg-Gotha. Hennes far Karl Edvard, vår nuvarande kungs morfar, var hängiven anhängare av Adolf Hitler och gick med i nazistpartiet redan 1933. Av den tyska Röda korset kalender framgår också att han var viceordförande i organisationen.

Mellan 1936 och 1945 var Karl Edvard av Sachsen-Coburg-Gotha ledamot för nazisterna i den tyska riskdagen. Han var djup involverad i de experiment som nazisterna hade för att likvidera mentalt störda och fysiskt handikappade. Han blev bland annat utnämnd till Gruppenführer i SA och Obergruppenführer inom nazistpartiet.


Bernadotte Folke hade själv ett gott kontaktnät i Nazityskland både som städig sekreterare i svensk-tyska föreningen och även som viceordförande i det svenska Röda Korset.

I februari 1939 anlände kung Gustaf V till Berlin och på svenska legationen tog han emot en av nazitysklands högst uppsatta män – Hermann Göring – och gav honom en hög utmärkelse: kommendör med stora korset av Svärdsorden.

Vilka var ordföranden vid den svenska Röda Korset

1865–1872: Prins Oscar
1872–1873: Prins August
1873–1883: A G Leijonhufvud
1883–1898: Oscar Björnstjerna
1898–1903: Malcolm Walter Hamilton
1906–1945: Prins Carl
1945–1948: Folke Bernadotte


Bilden föreställer Nazistens dotter*, princessan Sibylla Bernadotte hälsar på de tyska soldaterna i Krylbo, en järnvägsstation i Sverige. Det speciella på fotot är tändstickorna Solstickan. Solstickan är en svensk stiftelse till förmån för barn och gamla. Solstickans symbol är skapad av konstnären Einar Nerman bror till Ture Nerman som försökte i den svenska riksdagen genomdriva en slags resolution mot judeförföljelserna i Tyskland. Nermans fråga till riksdagen gällde huruvida regeringen skulle göra något för Tysklands förföljda judiska forskare och konstnärer och ge dem asyl i Sverige.


Nazistens dotter*, princessan Sibylla Bernadotte hälsar på de tyska soldaterna i Krylbo. Det speciella på bilden är tändstickorna Solstickan. Solstickan är en svensk stiftelse till förmån för barn och gamla. Solstickans symbol är skapad av konstnären Einar Nerman bror till Ture Nerman som försökte i den svenska riksdagen genomdriva en slags resolution mot judeförföljelserna i Tyskland. Nermans fråga till riksdagen gällde huruvida regeringen skulle göra något för Tysklands förföljda judiska forskare och konstnärer och ge dem asyl i Sverige. Omröstningen om en sådan fråga skulle kunna ställas i första kammaren den 20 april 1933 resulterade i att Nerman förvägrades begära interpellationen med röstsiffrorna 62 mot 59, vilket väckte stor debatt. Den nazistiske officeren närmast Sibylla bär på Riddarkorset av Järnkorset som var Nazitysklands högsta militära order. Vem var han?

Sibyllas pappa, således kungens morfar, hertig Karl Edvard av Sachsen-Coburg-Gotha var hängiven nazist, medlem av NSDAP (precis som Silvias, nuvarande svenska drottningens far) som öppet stöttade Adolf Hitler. Hertigen satt i riksdagen för partiet och hans hemstad Coburg genomsyrades av nazismen. Det kungliga bröllopet, med ledande nazister som gäster ägde rum mitt under Hitlers valkampanj. Under bröllopet höll SA (se till vänster av fotot), nazisternas brutala stormtrupp, ordning på gatorna och i staden syntes hakkorsfanor. Det blev en pr-succé för Hitler som skickade sina lyckönskningar. Coburg blev känt som första judenfrei (judenrein) staden (judefria) i Nazityskland.

Drottning Silvias far, nazisten Walther Sommerlath, gick med i nazistpartiet redan 1934. Han var en riktig profitör av Nazitysklands antijudiska lagar och deltog aktivt i arisering bl.a. genom att överta en judisk fabrik som under hans ledning tillverkade krigsmateriel.

Folke Bernadotte hade under hela tiden då Nazityskland existerade funktionen som ständig sekreterare och bjöd till Svensk-tyska föreningen ett flertal ledande nazister. Vid Nürnbergrättegången 1/3 del ab de åtalade nazisterna har varit i Sverige på inbjudan av den Svensk-tyska föreningen.

I samband med 50-årsgåvan till Adolf Hitler framförde Svensk-tyska föreningen följande hälsning till födelsedagsbarnet: ”Till ledaren Adolf Hitler den 20 april 1939. Svenska män och kvinnor, som i den tyske ledaren och folkkanslern Adolf Hitler se Europas räddare, vilja ge uttryck åt sin djupt kända hedersbevisning och tacksamhet. Vi förbinda med denna hälsning en erinran om vår store konung Karl XII, som i sin hårda historiska kamp var besjälad av samma anda, vilken vi svenskar också förnimma i Eder världshistoriska insats för Stortysklands grundande och Europas vidmakthållande.”
Under krigsåren, var Svensk-tyska en öppet pro-nazistisk förening och hade antagit hakkorset med den tyska riksörnen som föreningslogo, samma logo som den tyska Röda korset hade.

Bland mest kända gäster inbjudna av Svensk-tyska föreningen fanns Rudolph Hess (Obergruppen­führer) viceparti­ledare i NSDAP. Han kom till Sverige den 13 maj 1935 och landade på Kungsängens flygfält. Den officiella förklaringen till Hess visit är att han kommit för att hålla ett föredrag om ”Det nya Tyskland” på Svensk-tyska föreningen i Stockholm. Inofficiellt så ville Nazisterna öka sitt inflytande bland svenskar genom kontakter i Svensk-tyska föreningen. På Grand Hôtel i Stockholm samlades 2 000 åhörare för att lyssna till Hess tal om nyordningen i Tyskland och Hitlers önskan om en varaktig fred i Europa. Talet avslutades med filmvisning. Åhörarna fick se Leni Riefenstahls propagandafilm ”Viljans triumf” från partidagarna i Nürnberg 1934.

Kanske det bör nämnas att Röda kors aktionen Vita bussar startade med att rädda svensk-tys
kar (tysk-svenskar) vilka bad om hjälp att få komma till Sverige undan Röda armén. Flera busslaster med tyskar med "svenskanknytning" kördes till Sverige. Ingen av de hade svensk medborgarskap. De hade med sig välfyllda resväskor, hundar och papegojor. Vita bussar, tack vare Bernadottes och den svenska regeringens propaganda (via media) har blivit en världssymbol "att rädda judar". Troligen var det fler nazister som utnyttjade Vita bysstransporter än judar. Judar kom till Sverige med den sista transporten med lastbilar från Ravensbrück den 28 april. Lägret befriades den 30 april.

Erika Patzek-Bernadotte och Kristina Söderbaum vädjar om hjälp. Glansdagar i Nazityskland tycks vara förbi. 5 februari 1945. Situationen i Tyskland för tyskar med "svensk anknytning! Den avgörande striden om Oderlinjen och Berlin kan komma att inträffa redan denna vecka. Kristina och Erika vill åka till Sverige. BERLIN, måndag. 5 februari 1945 (Expressen) Bland dem som väntar på möjligheten att komma till Sverige så snart som möjligt finns Kristina Söderbaum och Erika Patzek-Bernadotte (Prins Sigvard av Sverige tidigare hustru). Legationen har gott hopp om att få hem de svenskar som nu sitter och väntar på möjligheten att resa – det sista tåget från Berlin. Inga tidningar kom ut på söndagen, och frontrapporterna är extremt få. De menar egentligen bara att den tyska Oder-linjen håller på att stabiliseras. Här är känt att den ryska framryckningen är i full gång på andra sidan Oder. Nästa fas av det stora dilemmat närmar sig. Den avgörande striden om Oderlinjen och Berlin kan inträffa redan denna vecka.