Monday, September 11, 2023

Den 11 september 2019 kom den andra Holocaustmonumentet - Förintelsemonumentet "6 stenar - 6 miljoner" till Stockholm.

Judiska församlingen tyckte att gravstenarna som ligger under markytan underlättar gräsklippning och minskar notan för det. Oftast har ängen inte klippts alls och vid invigningen syntes vare sig rabbinens fötter eller de framtagna av Föreningen Förintelsens Minne gravstenarna. Här bilden från 11 september 2019 då Föreningen Förintelsens Minne tog hand of gravarna. Största delen av arbete utfördes redan under 2018.



Judiska församlingen i Stockholm tyckte att gravstenarna som ligger under markytan underlättar gräsklippning och minskar notan för det. Oftast har ängen (gravfältet) inte klippts alls och vid invigningen syntes vare sig rabbinens fötter eller de framtagna av Föreningen Förintelsens Minne gravstenarna som syns på bilden högs upp.

Kristallnattens minne 2019.

Den 11 september 2019 kom delar av Förintelsemonumentet "6 stenar - 6 miljoner" till Stockholm. Den kom direkt från ett stenhuggeri i södra Sverige. Jag skriver "delar" för att resten av monumentet utgjorde själva gravarna.
 
Det speciella var att lastbilen ankom nästan på sekunden klockan 14.48 svensk tid. Vid den tiden, år 2001, utsattes USA för den värsta terrorattacken någonsin i landets historia. Två flygplan fulla av passagerare kapades och flög med en kvarts mellanrum rakt in i två av världens högsta skyskrapor, Twin Towers. Med en halvtimmes mellanrum rasade de två tornen. Närmare 3,000 personer dog vid attacken mot World Trade Center.

Tillbaka till Stockholm den 11 september 2019, egentligen till Norra judiska begravningsplatsen och framtagningen och renoveringen av gravstenar som tillhörde "Förintelsens Överlevande" som dog i Sverige strax efter ankomsten.

Projektet med gravstenarna, mm startades redan 2018 av Föreningen Förintelsens Minne. Tidigare arbete gjordes där redan i mitten av 1990-talet. Visningar av fältet har gjorts sedan dess. De avbröts i samband med pandemin.

Judiska församlingen i Stockholm lanserar det nu som ett eget projekt som de började med Daniel Leviathan som projektledare. Han har föresten anmälts till Lunds Universitet för plagiat.  Judiska församlingens "oriktigheter" - rena lögner har nu förts fram av det statliga "Förintelsemuseum".

År 2020, mitt under pandemin, i något som kan nog kallas för "Raseriutbrott"* har Judiska församlingen skändat Holocaust monumentet. Det hände i det tysta på 75 års dagen då Vita båten S/S Kastelholm med de överlevande ankrade i Stockholm. Mycket speciellt att skända ett monument de själva har beställt och betalat för. Monumentet, de 6 minnesstenar har förts till en okänd plats.Judiska församlingen har inte meddelat det till församlingsmedlemmarna som fick stå för notan. Skäms!  Tidigare tyckte judiska församlingen att gravstenarna som ligger under markytan underlättar gräsklippning och minskar notan för det. Oftast har ängen inte klippts alls och vid invigningen syntes vare sig rabbinens fötter eller de framtagna av Föreningen Förintelsens Minne gravstenarna.

Förintelseoffren begravda i Stockholm kom till Sverige med UNRRAs aktion "Vita Båtar". De flesta av de drygt 9 tusen kom från koncentrationslägret Bergen-Belsen. De flesta överlevande som kom då lämnade landet under 1946-1948. De flesta till Israel men även till USA och Sydamerika. Föreningen Förintelsens Minne har år 2020, 75 år efter deras ankomst till Sverige gett ut en bok "The Liberated 1945 - White Boat Mission from Bergen-Belsen to Sweden". Föreningens arbete med att undersöka och beskriva "Lokalhistoria" finns även i antologin utgiven av myndigheten Levande Historia. I båda böckerna finns Föreningens arbete och även judiska församlingens förehavanden beskrivna.

Holokaustmonumentet tillhör de tiotal Förintelsens Minnesplatser i Stockholm jag beskrev tidigare.

Föreningen Förintelsens Minne beräknar sitt arbete och material till 300,000 kronor.

https://jewish-heritage-europe.eu/2019/01/31/sweden-restoring-the-graves/?fbclid=IwAR1izr5jm2VlMR9hid3GuH9e3aaqgwBZBnI8PLLpaEbgDZPaShOgHH2Zl0s

*Raseriutbrott hos förekommer oftast när barnet är i en trotsålder. När frustrationen blir för stor och stressnivån blir hög, kan barnet mista kontrollen. Vid raseriutbrott drabbar ilskan den som råkar stå i vägen ...
** Det finns andra symptom, tidigare beskrivna här.