Saturday, November 25, 2023

49 svåra dagar - Raz 5, Aviv 2, Emilia 5 och Ohad 9 tillbaka i Israel.



Israeliska gisslan släpptes den 24 november 2023: Topp från vänster: Adina Moshe, Margalit Moses, Danielle Aloni och hennes dotter Emilia; mitten från vänstern: Doron Asher och hennes döttrar Raz och Aviv, Hannah Katzir; nedersta raden från vänster: Keren Munder och hennes son Ohad, Ruti Munder, Yaffa Adar och Channah Peri.


13 israeler, inklusive fyra barn, är tillbaka i Israel efter att ha hållits som gisslan i Gaza i 49 dagar. Det var 4 barn, 3 mödrar och 6 äldre kvinnor vilka överlämnades av Hamas. De kördes från Kerem Shalom. övergången mellan Gaza och Israel (längst mer i fotot) till

13 israeler, inklusive fyra barn, är tillbaka i Israel efter att ha hållits som gisslan i Gaza i 49 dagar. Det var 4 barn, 3 mödrar och 6 äldre kvinnor vilka överlämnades av Hamas i en överenskommelse där även en frigivning av 39 palestinska säkerhetsfångar ingick. 

Den israeliska gisslan överlämnades av terroristerna till representanter för Internationella Röda Korset på ett sjukhus i Khan Younis i södra Gaza. Därefter fördes de till Rafah-övergången med Egypten och överlämnades till Israel.

De frigivna israeler kom från kibbutz Nir Oz och kibbutz Nir:

Doron Katz-Asher och hennes två döttrar Raz, 5, och Aviv, 2, kidnappades från Kibbutz Nir Oz. 

Emilia Aloni, 5, och hennes mamma Danielle, 44, kidnappades från Kibbutz Nir Oz när de besökte familjen. Danielle sågs senare i en propagandavideo från Hamas – hennes syster, svåger och deras treåriga tvillingflickor är fortfarande gisslan i Gaza. 

Ohad Munder-Zichri, 9, hans mamma Keren Munder, 54, och hans mormor Ruti, 78, kidnappades när de kom till Kibbutz Nir Oz från Kfar Saba för att besöka sin familj för Simchat Torah Shabbat. Rutis man Avraham är kvar i Gaza. Ohad fyllde nio medan han hölls i Strip.

Yaffa Adar, 85, kidnappades från Kibbutz Nir Oz. Henne kunde man se på en video från Hamas då hon kördes i en golfbil till Gaza. Hon satt insvept i en rosablommig filt och såg stoisk ut. Denna bild blev en av symbolerna för 7 oktober.

Adina Moshe, 72, kidnappades från sitt hem i Nir Oz den 7 oktober. Hennes man Sa'id mördades. Adina Moshe sågs på bilder från den dagen sittande på en motorcykel mellan två terrorister i Gaza. 

Margalit Moses, 78, sågs också i Hamas videofilmer då hon kidnappades från sitt hem i Nir Oz.

Hanna Katzir, 77, kidnappades från Nir Oz. Hennes man Rami mördades och hennes son Avraham tros hållas som gisslan i Gaza. Tidigare hade terrorgruppen Palestinian Islamic Jihad meddelat att hon hade dött i fångenskap, ett fruktansvärt exempel på en psykologisk krigföring. Hanna Katzirs frigivning visar att det finns samarbete mellan Hamas och andra terrorgrupper som tog israeler som gisslan, och att separata förhandlingar kanske inte krävs för att frige dem alla. 

Channah Peri, 79, kidnappades från Nirim. Hennes son, Nadav Popplewell, är fortfarande fängslad i Gaza.

Jag tänkte på barnens ålder. Kanske Aviv som är 2 år gammal kommer att glömma den 7 oktober 2023 och de efterföljande 49 dagar i fångenskap i Gaza. Jag tänkte på de andra barn, de utan föräldrar...

I Sverige så annonserar man numera Black Week istället för Black Friday. Jag tänker dock hela tiden på Black Saturday, Shabbaten den 7 oktober, 2023.

I Eretz Israel historia finns redan en Black Saturday, den 29 juni 1946.