Friday, August 21, 2020

Nazister och krigsförbrytare kom till Sverige med Vita bussar och Vita båtar

Jag har redan tidigare skrivit ett antal gånger om detta. Dels om nazister som tog sig till Sverige med Vita bussar dels om nazister och krigsförbrytare som kom med Vita båtar och andra båtar till Sverige vid krigslutet.

Nazister och krigsförbrytare bytte kläder mot fångkläder efter krigslutet. Innan dess, när de reste till Sverige med Vita bussar så åkte de i sina finaste kläder, se bilden nedan. Legenden Bernadotte bleknar mer och mer.

Himmler träffar Bernadotte för sista gången i Lübeck natten mellan den 23 och den 24 april. Så beskriver man det mötet: Bernadotte lyckas nu med vad som varit målet från början, han får nu tillåtelse av Heinrich Himmler att transportera vem han vill, vart han vill helt utan restriktioner. Samma dag som Himmler träffar enskilt Bernadotte så träffar Himmler representanter för de allierade och erbjuder sina tjänster bara han slipper åtal.

Man förmedlar det, gör det till en legend men man glömmer dock att redan den 22 april var Berlin nästan helt omringad och nästa dag Röda armén med general Ivan Konev omringade hela den nionde armén söder om Berlin med 50 000 stupade tyska soldater som följd. Samma natt som Bernadotte träffar Himmler för sista gången i Lübeck så fattar Hitler och Goebbels beslutet att stanna kvar i huvudstaden då de trodde att deras död skulle skapa en nazistlegend. Himmler var då helt utan makt, ansågs av Hitler vara en förrädare. Han kunde inte ens ta sig till Berlin. Det han gjorde var i sista stunden, att rädda sitt liv. 
Efter de misslyckade samtalen med Bernadotte och de allierade byter Himmler om till vanlig soldatuniform och tar någon annans identitetshandlingar. Himmler hittas i norra Tyskland nära gränsen till Dannmark. Hans identitetshandlingar väckte dock misstanke hos de allierade. Han arresterades och kort innan förhöret med honom som skulle inledas den 23 maj, exakt en månad efter hans sista förhandlingsomgång med Bernadotte och de allierade så begick Himmler självmord genom att bita sönder en cyanidkapsel.

Vita båtar, en UNNRA aktion, huvudsakligen logistiken, har beskrivits av Sune Birke i De vita skeppen - en svensk humanitär operation 1945. Sune Birke skriver bl.a. om avvecklingen av Vita båtars aktion:
  • Rönnskär avgår från Liibeck 22 juli och återvänder omedelbart får sin sista tur som går 24 juli
  • Kronprinsessan Ingrid avgår från Liibeck 23 juli och återvänder omedel- bart får sin sista tur som går 25 juli
  • Karskär avgår från Liibeck 24 juli som sista tur
  • Kastelholm går från Liibeck 25 juli med cirka 170 barn och 46 mödrar samt de tidigare omnämnda norska barnen.
  • Något ytterligare behov av Prins Carl föreligger inte.
Efter det, Kungl Marinfårvaltningen säger upp förhyrningskontrakten beträffande de civila fartygen och föranstaltar om deras återställande till ursprungligt skick. Så avslutas UNRRAs aktion men två av de nämnda fartygen fortsätter att frakta flyktingar (med fl.) både till och från Sverige.

Nazister ombord och på de svenska beredskapssjukhusen har rapporterats ett antal gånger. Bl.a. av de överlevande som hittade en tysk läger vakt och ville slå ihjäl henne. På samma sätt rapporterades det flera gånger om "bråk" på fartygen. Bråk som uppstod då de befriade hittade sina fd plågare bland resenärer.

Benjamin Sieradzki beskriver både tyska och ukrainska vakter på fartyget han anlände till Malmö den 25 juli 1945. Sieradzki var 12 när kriget startade och var fånge i Lodz Getto, Auschwitz och i Ahlem där han befriades den 10 april 1945 av de amerikanska trupperna. Sieradzki beskriver inte enstaka personer men mängder och att bland de fanns riktiga överlevande.
Lyssna https://collections.ushmm.org/search/catalog/irn507714

Om Sieradzkis transport från Bergen-Belsen sjukhuset till Swedish Transit Hospital i Lübeck och därefter till Malmö och Tennisstadion där finns på bandet vid 1:13:00. "Horrible nazis" paraderade bland oss...

Vad hände därefter med alla nazister som kom till Sverige?