Tuesday, December 21, 2021

Digitala påminnelser

Genom digitalisering skapar vi även ständigt digitala påminnelser. En del glada, en del smärtsamma. Våra minnen bär oftast en minnesstämpel - datum. Här, en map från Picassa fotoalbum. Datumet, 4 november 2018 påminner mig att under hela detta år har jag tillsammans med andra från Föreningen Förintelsens Minne arbetat hundratals timmar, under hela sommaren och hösten, för att gräva upp och renovera Förintelsens offers gravar. På bilden gravhällar från sk. K-kvarteret.


Genom digitalisering skapar vi även ständigt digitala påminnelser. En del glada, en del smärtsamma. Våra minnen bär oftast en minnesstämpel - datum. Här, en map från Picassa fotoalbum. Datumet, 22 november 2018 påminner mig att under hela detta år har jag arbetat hundratals timmar i Riksarkivets forskarsal. Då trodde jag att genomgången av de glömda Läkarkorten tillhörande Förintelsens överlevande skulle ta så många år. Klockan 13.40 är den första bilden tagen. Västerbron och solnedgång vid Långholmen. Bilderna tagna därefter är av själva arbetet.

Genom digitalisering skapar vi även ständigt digitala påminnelser. En del glada, en del smärtsamma. Våra minnen bär oftast en minnesstämpel - datum. Här, en map från Picassa fotoalbum. Datumet, 11 oktober 2018 påminner mig att det är fjärde året i rad som jag arbetar med öden av Förintelsens överlevande från staden Piotrków Trybunalski och UNRRAs Vita Båtar. Piotrkows judars historia under och efter Förintelsen återspeglar i en liten skala vad som har hänt med 6 milisen judar under den mörka tiden.


Genom digitalisering skapar vi även ständigt digitala påminnelser. En del glada, en del smärtsamma.

Digitala medier, t.ex. Face book har egentligen varje dag en sådan påminnelsesida. Inte bara födelsedagar men vad man ha gjort denna dag under flera år bakåt. Man blir påmint av födelsedagar både av de som lever och de som har lämnat oss men lever kvar genom medialt förmedling.

En annan digital påminnelse hittar man i de egna fotoarkiv där bilderna läggs i datumordning.
År 2013 - Nyårsresa till Helsingfors. Nelly sover lugnt på nedre britsen medan ja få lägga mig på den övre.

Djurgården. På väg till båtupptagningen vid Hundudden


Hundudden med författaren Elisabeth Gifford. Det tog flera år innan boken blev klar.

Typiska bilder som jag tog vid Jultiden i ett tiotal år. December, klockan 18.00 På väg till Helsingfors med frun Gunvor och hunden Nelly.