Wednesday, December 1, 2021

Z-4517 - Hanna Brzezinska (Brzezińska) - Från Saltgruvan i Beendorf med "”Spøgelsestoget”, ett spöktåg till Sverige.

Fabriken i saltgruvan i Beendorf där Hanna Brzezinska arbetade.

Hanna Brzezinska
(Brzezińska) föddes 1 maj 1931. År 1939 bröt andra världskriget ut. Tyska armén into Polen på bara några dagar. avrättades Hannas familj av tyska soldater, endast Hanna och hennes lillasyster Anita fick leva. De fördes till koncentrationslägret Auschwitz. Hanna fick leva som slavarbetare medan hennes femåriga lillasyster Anita mördades i Auschwitz. Hanna fick fångnumret Z-4517 intatuerat på armen. Från Auschwitz förflyttades till olika läger under sex år. Vid krigets slut var Hanna 14 år fick och arbetade i en fabrik som låg i saltgruvan och tillverkade delar till tyska attackflygplan och V-1 och V-2 raketer.

Hela lägret evakuerades en dag i boskapsvagnar. De kördes omkring i samma tåg i 12 dagar. Slutligen kom tåget till Hamburg. Det fanns tusental fångar på tåget och nästan ingen mat. Från Hamburg, på Hitlers dödsdag den 30 april startade tåget på nytt i den smala landremsan som var kvar av Nazityskland. Till sist så körde tåget norröver. Den 2 maj kom tåget till stationen i Padborg där den danska Röda korset tog hand om nästan 3 000 kvinnor som fanns med på tåget. Under kommande dagarna fördes kvinnorna vidare mot Köpenhamn. Den här gången med persontåg och bussar.

Ett annat spöktåg. Detta lämnade Bergen-Belsen i den 10 april 1945 och snurrade runt tills den hittades de amerikanska trupperna stående nära staden Farsleben. 2 500 fångar fanns packade i de gamla vagnarna.

I Köpenhamn fick kvinnor gå ombord på ångfärjan S/S Malmö. Efter drygt 2 timmar var de framme i hamnen i Malmö. Efter karantänen på beredskapssjukhuset, namnet okänt, vistades Hanna på beredskapssjukhuset i Nya museet i Malmö.

Från beredskapssjukhuset flyttades Hanna till ett antal internat och lägre på flera platser i Sverige. Till sist kom Hanna till ett flickhem i Katrineholm.

Trots att Hanna Brzezinska (Brzezińska) inte kom med Vita Bussar så tillägnas massa tid deras transporter och herr Bernadotte.

https://www.svtplay.se/video/KQdmVaV/den-romska-forintelsen/avsnitt-5?id=KQdmVaV

Fabriken i saltgruvan där Hanna Brzezinska arbetade låg på ena sidan av lägret. På andra sidan fanns en fabrik in en byggnad ovanför jorden.

Hanna Brzezinska i Sverige

På kartan från Polen finns de platser, bl.a. Turek, som Hanna Brzezinska nämnde vid ankomsten till Sverige. Alla platser ligger väst om staden Lodz i en radie på 70 kilometer.


Ångfärjor som gick i trafik mellan Köpenhamn och Malmö. Hanna Brzezinska kom med en sådan färja.

Inresekort till Sverige för Hanna Brzezinska

Inresekort till Sverige för Hanna Brzezinska. På backsidan ser man vilka platser hon vistades på i Sverige uppskrivna i kronologisk ordning.

Läkarkort för Hanna Brzezinska