Tuesday, March 24, 2020

Vad hände med Raphael Benjamins grav på Kronoberg? En medveten skadegörelse?

Författaren till boken om Benjamin Raphael och hans grav skrev till mig i natt "Om stenen kom till 1811 så har den 1907 stått i typ 100 år, konstigt att den föll samman totalt på de kommande 20 åren". Bilden här är från 1907 och gravstenen ser ut vara i bra skick.
Baksidan med den obefintliga hebreiska texten i januari 2020. Jag använde UV-ljus av olika våglängder och min berömda raklödermetoden för att visualisera några hebreiska bokstäver som var fullt synliga år 1907 enligt den översta bilden. 
Raklödermetoden som vi inom STHLMgravvard@gmail.com använder för att visualisera skriften inför renoveringen av texten. Här, svenska sidan av Benjamin Raphaels grav. Tyvärr, så var det då bara +4 C så lödermetoden fungerade inte helt bra men en del bokstäver i förnamnet syns ändå BENJAMIN.

Författaren till den nytryckta boken om Benjamin Raphael och hans grav skrev till mig inatt "Om stenen kom till 1811 så har den 1907 stått i typ 100 år, konstigt att den föll samman totalt på de kommande 20 åren". Vad han syftade på var en artikel från 1920-talet där man beskrev att den hebreiska sidan av stenen var oläsbar.

Jag håller med att något konstigt hände med gravstenen av lönnmördade Den helige föreståndaren för sjuk och begravningssällskapet herr Raphael. Den från sol oskyddade sidan, den med svenska fanns kvar när jag började restaurera stenen medan hela hebreiska texten på sidan som vette mot gatan som var skyddad från solen och påväxten  var borta. Borta redan för hundra år sedan. År 2020 såg det ut som en kryssmejsel-huggen stenyta. Mystiskt !!!

Har det att göra med Benjamin Raphaels funktion inom Chevran att göra? Kanske någon uppfattade hans historia och att han lönnmördades som opassande att skriva på en judisk gravsten? Kanske tyckte man att den hebreiska texten borde vara vänd mot Jerusalem?

Mer att läsa om Benjamin Raphael finns på https://jimbaotoday.blogspot.com/2020/02/mannen-i-graven-bredvid-eller-historien.html