Monday, April 11, 2022

Den största, farligaste och tickande bomben i April 1945 fanns i mitten av Europa - Historien om hur Bergen-Belsen "befriades".

Den största och farligaste bomben i April 1945 fanns i mitten av Europa. Det var en tickande bomb. En tickande bomb” betyder egentligen en tidsinställd bomb således något som blir mer och mer farligt. Det var tyskarna som förstod hur farlig situationen var i koncentrationslägret Bergen-Belsen.
Även om Bergen-Belsen inte var ett dödsläger med några gaskammare så dog mer än 35 000 människor under perioden januari och mitten av april 1945. De dog svält, överarbete, sjukdomar och, mot krigets slut, en fasansful tyfusepidemi. Hela situationen har jag beskrivit i boken The Liberated 1945 som gavs ut av Föreningen Förintelsens Minne 2020 och finns att köpa hos Föreningen (genom Facebook) eller genom bokhandeln.

Tyskar var mycket rädda för tyfus. Tyfus användes användes flitigt i propagandasyfte (typ judar som råttor som sprider sjukdomar). De första skyltarna med varning för tyfusepidemier sattes upp i områden som skulle så småningom vara getton nästan direkt. I Warszawa sattes upp sådana skyltar redan i början av november 1939.

Därför med 10 tusentals döda per månad i Bergen-Belsen befarade de tyska militärer att under krigshandlingarna eller vid ett upplopp, revolt i lägret skulle tyfus sprida sig bland den tyska befolkningen och naturligtvis den tyska armén. 
Situationen i Bergen-Belsen försämrades ytterligare då den 8 april anlände 25 000 nya fångar från andra koncentrationsläger i Neuengammeområdet. Nu fanns det över 60 000 fångar i lägret. Förutom det höga antalet fångar där så fanns inte längre en fysisk möjlighet att döda så många så utbröt i lägret en tyfusepidemi. Den man fruktade skulle sprida sig till soldaterna på båda sidor och civilbefolkningen i området. Antalet smittade och inte isolerade gjorde det omöjligt att evakuera alla fångar från Bergen-Belsen. 

Rädslan för tyfusspridningen inom egna trupper och civilbefolkningen tvingade tyskarna att förhandla fram ett överlämnande av lägret i Bergen-Belsen till den brittiska armén.

Förhandlingarna tog flera dagar och först på natten till den 12 april 1945 underteckande den lokale tyske militärbefälhavaren och den brittiske stabschefen, brigadgeneral Taylor-Balfour, ett vapenstillestånd. Det undertecknade stillestånde handlade nästan i sin helhet om de 60 000 fångarna i lägret och om tyfus. Ett område på hela 48 kvadratkilometer runt Bergen-Belsen förklarades för en neutral zon.

Under tiden förhandlingarna pågick mellan Wehrmacht och den brittiska armén så började SS-männen i Bergen-Belsen att reparera lägret och försöka begrava kropparna i massgravar. Under fyra dagar, mellan den 11 och den 14 april användes alla lägerfångar som fortfarande kunde arbeta till att hjälpa till att begrava liken. Från kl. 6 på morgonen tills mörkret föll begravde man liken., Trots det fanns mer än 10 000 ruttnande lik kvar när den britiska armén den 14 april 1945, övertog lägret.

Först den 17 april 1945 kom brittiska sjukvårdsenheter till lägret. De etablerade ett sjukhusområde i ett av den tyska arméns träningsläger i närheten.Den 18 april 1945 påbörjades begravandet av de döda. SS-personalen, som nu var britternas fångar, beordrades att begrava de döda. Den 21 paril inleddes evakueringen av de fångar som hade överlevt.

Tidigare så accepterade jag direkt ordet befrielse när det gällde koncentrationsläger. Då har jag alltid tänkt på ett aktivt, med vapen fritagande av de fängslade där.
I flera koncentrationsläger så var det nog så.
I Bergen-Belsen var situationen annorlunda, enligt mig.

Synonymer till befrielse
frisläppande, frisläppning, lösgörande, räddning, frihet, frälsning, frigörelse, fritagande
frikallelse, dispens, ledighet, lov
lättnad, vederkvickelse

Motsatsord till befrielse
tillfångatagande, fängslande, gripande
tvång

Vapenstillestånd eller vapenvila, överenskommelse som avbryter krigsoperationerna mellan krigförande. Ett vapenstillestånd är ett modus vivendi och är inte detsamma som ett fredsfördrag; det dröjer ofta flera månader eller år innan man kommer överens om ett fredsfördrag.

The definition of a truce is an agreement between opponents or enemies to temporarily stop fighting. When two people who were in an argument agree to stop ...