Tuesday, December 12, 2023

"Ta judarna sist" och Röda korset efter 7 November massakern i Israel - Cirka 138 gisslan av de cirka 240 personer som togs den 7 oktober lär finnas kvar i Gaza.

Tyvärr, har har en bestämd känsla att IRC struntar i den judiska gisslan i Gaza nu precis som de struntande i de judiska fångarna i koncentrationslägren under andra världskriget.

Ta judarna sist är numera en välkänt citat som kopplas till Folke Bernadotte, viceordförande i Svenska Röda korset och transporter av koncentrationslägerfångar med Vita bussar till Sverige vid det absoluta krigslutet. Det är svårt att utröna om Ta judarna sist syftade på hans egen inställning eller om det var en del underlag till hans förhandlingar med SS. Slutligen kom en del judar från Ravensbrück till Sverige den 28 april 1945 med den absolut sista transporten som Vita bussar gjorde*.

År 2023, tycks den Internationella Röda Korset ICRC ha samma inställning. Två månader efter massakern den 7 oktober kommenterade ICRC gisslan som togs i Israel av Hamas-terrorister. Uttalandet kom först då Röda Korsets president Spoljaric Egger anlände till Gaza. Där för första gången drog slutsatsen: "Gisslan måste släppas och ICRC måste tillåtas att säkert besöka dem". "Som en neutral aktör är ICRC redo att stödja ytterligare humanitära överenskommelser som minskar lidande och hjärtesorg, tillade hon.

Först nu skall presidenten för Internationella Röda Korsets (ICRC), Mirjana Spoljaric Egger, komma till Israel. Troligen på Luciadagen den 13 december. Hennes ankomst tycks vara enligt principen "Ta judarna sist". Det är den 12 december idag och Röda Korsets representanter har inte lyckats träffa gisslan tagna från Israel den 7 oktober och hållits av Hamas i Gaza. Det har gått över två månader nu. 

Spoljaric förväntas träffa Israels president Isaac Herzog, premiärminister Benjamin Netanyahu och utrikesminister Eli Cohen, samt gisslans familjer. Cirka 138 gisslan (nu) av de cirka 240 personer som Hamas terrorister tog som gisslan den 7 oktober lär finnas kvar i Gaza. 18 av de kvarvarande i Gaza är döda och terrorister håller kvar deras kvarlevor.

Öronbedövande tystnad. Sammanlagt kan man säga att det råder en öronbedövande tystnad från de Internationella Röda Korset. IRC har varken fördömt pogromen den 7 oktober 2023 eller att terrororganisationen Hamas inte låter deras läkare träffa de kidnappade

Röda korset har medverkat vid utbyte av delar av gisslan mot palestinska terrorister som var fångar i de israeliska fångvårdsanstalter. Det får vi inte glömma. Tyvärr, har har en bestämd känsla att IRC struntar i den judiska gisslan i Gaza nu precis som de struntande i de judiska fångarna i koncentrationslägren under andra världskriget.

* Det kom en transport av danska judar från Theresienstadt mha Vita bussar. De räknades in bland övriga skandinaver.