Sunday, January 31, 2021

UNRRAs Vita båtar och Vita bussar - många olyckor bland de överlevande

Hon kom till Sverige vid krigslutet. Fyllde 30 år i juni 1945. "Polsk flykting" bodde på Lindvallsplan 4, Judehuset, ett hus som ägdes av Groschinski. Enbart judiska familjer bodde där. Om jag minns rätt så var Jetty en fånge i bl.a. koncentrationslägret Ravensbrück och föddes i polska staden Rzeszów.


Hon kom till Sverige vid krigslutet. Fyllde 30 år i juni 1945. "Polsk flykting" bodde på Lindvallsplan 4, judehuset ett hus som ägdes av Groschinski. Enbart judiska familjer bodde där. Om jag minns rätt så var Jetty en fånge i bl.a. koncentrationslägret Ravensbrück och föddes i polska staden Rzeszów.

Annan olycka inträffade på nyårsnatten 1945-1946 i Grytthyttan.

Sarolta eller Sari Berkovitz drunknade enligt polisrapporten vid Färjestället vid Torvarpsund. Hon var tidigare patient vid beredskapssjukhuset i Örebro och vårdades därefter i Loka brunn. Man beskriver hennes död daterad Nyårsdagen 1946 som olyckshändelse. Men det var väldigt många av fd Bergen-Belsen fångar som drunknade i Sverige under 1945-1946. Jag har en klar känsla att många "olyckor" var suicidala händelser.

Sarolta eller Sari Berkovitz född i Budapest drunknade enligt polisrapporten vid Färjestället vid Torvarpsund. Hon kom med Vita båtar till Malmö (den 16 juli 1945) och var tidigare patient vid beredskapssjukhuset i Örebro. Därefter vårdades Sarolta i Loka brunn. Man beskriver hennes död daterad Nyårsdagen 1946 som olyckshändelse. Det var det också. Hon åkte ut med Anna och Eva (alla tre överlevande) i en bil på isen som gav vika...
Det var väldigt många av fd Bergen-Belsen fångar som drunknade i Sverige under 1945-1946. 
Jag har en klar känsla att många "olyckor" var suicidala händelser. Flera självmord har man rapporterat från olika flyktingläger bl.a. Öreryd i i Gislaveds kommun (Västra Småland) dit de överlevande fördes efter sjukhusvården (egen forskning i Riksarkivet). I de undersökningar som genomfördes efteråt av kriminalpolisen fanns ingen "direkt orsak" till självmorden. Den direkta, ej beskrivna orsaken var dock klart Förintelsen. Även de tre flickorna som omkom i Grytthyttan var internerade i ett flyktingsläger varifrån de avvek utan tillstånd. Önskan att möta sitt första Nyåret i frihet var så stark efter åren i fångenskap.

Fischer Eva var född 1926. Precis fyllda 19 år. Hon drunknade enligt polisrapporten vid Färjestället vid Torvarpsund. Hon var tidigare patient vid beredskapssjukhuset i Uddevala och vårdades därefter i Loka brunn och Karlstad. Man beskriver hennes död daterad Nyårsdagen 1946 som olyckshändelse. Men det var väldigt många av fd Bergen-Belsen fångar som drunknade i Sverige under 1945-1946. Jag har en klar känsla att många "olyckor" var suicidala händelser.

Fischer Eva var född 1926. 19 år gammal drunknade enligt polisrapporten vid Färjestället vid Torvarpsund. Hon var tidigare patient vid beredskapssjukhuset i Uddevalla och vårdades därefter i Loka brunn och Karlstad. När hon kom till Uddevalla i juli 1945 så vägde hon bara 36 kg. Detta efter att ha varit i tre månader på sjukhuset i Tyskland.  I november 1945 vägde hon 60 kg enligt anteckningar från Beredskapssjukhuset i Karlstad. Man beskriver hennes död daterad Nyårsdagen 1946 som olyckshändelse. Men det var väldigt många av fd Bergen-Belsen fångar som drunknade i Sverige under 1945-1946. Jag har en klar känsla att många "olyckor" var suicidala händelser.