Friday, February 5, 2021

Vita möss och Vita bussar och Vita båtar hos de nyktra




I mitt gamla hemland Polen associeras termen Vita möss till alkoholproblem. I folkmun om någon ser vita möss dansa på sängen eller springa längs väggarna så handlar det om Delirium tremens som är en allvarlig form av alkoholpsykos där bland vanliga symtom hör till hallucinationer och röster.
I andra länder ser folk förutom Vita möss förekommer även Pink elephant, Éléphant rose -och Skära elefanter för samma symptom.

Men nu till allvar. Jag har läst flera skildringar om hur folk som kom med Vita båtar beskriver i media att de kom med Vita bussar. Franciska Levy, Förintelsens överlevande berättade för mig om flera sådana fall hos sina medsystrar som kom till Sverige med UNRRAs Vita båtar, många samtidigt med henne.



Samma sak gäller skildringar från Sigtunas beredskapssjukhus. Där beskriver flera personer hur Vita bussarna kom till Sigtuna. Vita bussar existerar på flera hemsidor bl.a. Sigtuna Stiftelsens och Frälsningsarméns.

Det fanns inga Vita bussar i Stockholm. Patienterna som kom med Vita båten S/S Kastelholm fördes från Frihamnen till en sanitetsanstalt i Ropsten och därifrån till beredskapssjukhuset Sigtuna i militära . De flesta i bussar med liggplatser. Utmärglade människospillror bars in skolbyggnader på bår.

En del patienter transporterades direkt från kajen i Frihamnen till Epidemisjukhuset vid Roslagstull. Ibland patienter kördes först till Sigtuna och när man fastställde diagnosen så kördes patienten tillbaka till Epidemisjukhuset i Stockholm som hade så mycket bättre resurser än beredskapssjukhuset i Sigtuna.

På bilderna från Frihamnen och från Sigtuna ser man inga vita bussar bara mörka, militärgröna. Även de "Vita bussarna" i Röda korsets aktion var från början camouflagefärgade. Först när det kom ett meddelande från de allierade att bussarna måste målas vita så att de lättare skulle kunna särskiljas från fiendens fordon blev de vita. 

Den mörkfärgade ambulansbussen förde de överlevande från Frihamnen (övre bilden) till beredskapssjukhuset i Sigtuna (nedre bilden).



Även de "Vita bussarna" i Röda korsets aktion var från början camouflagefärgade. Först när det kom ett meddelande från de allierade att bussarna måste målas vita så att de lättare skulle kunna särskiljas från fiendens fordon blev de vita. 

Även de "Vita bussarna" i Röda korsets aktion var från början camouflagefärgade. Först när det kom ett meddelande från de allierade att bussarna måste målas vita så att de lättare skulle kunna särskiljas från fiendens fordon blev de vita.