Wednesday, February 3, 2021

Antropometri och boskapsvagnarna under Förintelsen.

 






Antropometri och boskapsvagnarna under Förintelsen.

Boskapsvagnarna ingår i vår familjehistoria. Det handlar om den största utrotningen av ett enskilt samhälle - Warszawas Getto.
Först har vår släkt samlats i getton. Därefter, med början under sommaren 1942 leddes de till en samlingsplats - Umschlagsplatz. En järnvägsstation med ett godståg. Varje tåg bestod av 60 vagnar. Förhållandena inne i de fullpackade och igenbommade godsvagnarna var odrägliga. Många dog under transporterna.


När ett tåg anlände till Treblinka togs 20 vagnar åt gången in i lägret, med omkring 2 000 - 3000 dödsdömda. Män och kvinnor separerades. De fick klä av sig och lämna ifrån sig sina tillhörigheter och därefter fördes de in i gaskamrarna. Kvävningsprocedur tog 60–90 minuter. Efter avrättningarna slängdes kropparna i massgravar.


Nu har 
Amalia Reisenthel
Helena R Brus
 och jag, 
Roman Wroblewski
 försökt att förstå transporterna i boskapsvagnarna. Förstå hur det var att vara där inne. 
Halina Birenbaum
 beskrev för mig sin resa i en sådan godsvagn. Det jag minns klart var att hon på tidigt stadium blev, liksom många andra medvetslös. När Halina fick åter medvetande låg hon under flera personer. Hon lyckades att cravla sig loss och kom fram till ett av de två små fönster i vagnen.

Den 5 augusti 1942 då Korczaks barnhem deporterades samlade man drygt 6600 judar. De 6600 dödsdömda skulle få plats i 60 vagnar. Med det som underlag försökte vi på ett schematisk sätt placera de i boskapsvagnen. 110 per vagn på en yta mellan 21-29 kvm. Vi gav varje person en minimal yta 40x60 cm. Vi gav för varje person 35 mm framför och bakom och 10 mm vid axlarna. Mina antropometriska mått är 42 x 78, på de bredaste ställena - mellan axlarna och det som heter kroppsdjupet. Antropometriska mått man hittar i litteraturen gäller naturligtvis utan kläder.
Antropometri är en gren av ergonomi som behandlar människans kroppsmått.