Thursday, January 13, 2022

Brittiska Krokodiltårar år 1947.


Brittisk Vit bok från 1947 - Krokodiltårar

Före kriget (läs före Förintelsen) så införde britterna 




Vit bok 1939
Den övre bilden kommer från en polsk/judisk dagstidning Nasz Przeglad. Vi förkastar den Vita boken - det handlar om den kommande brittiska Vitboken som publiceras bara 3 dagar senare, den 17 Maj 1939.

Denna bok försöker blidka upproret för den arabiska befolkningen i Palestina genom att begränsa försäljningen av ny mark till judar. Judisk invandring begränsas till 75 000 människor under 5 år, så att den judiska befolkningen inte överstiger en tredjedel av landets befolkning. Från dessa 75 000 poster kommer att dras av antalet illegala immigranter som påträffas. Vitboken väcker naturligtvis oro och en stark reaktion från världsionistiska institutioner då Hitlers planer när det gäller judar är redan kända.

David Ben-Gurion förklarar kort efter krigets början "Vi kommer att hjälpa britterna i kriget som om det inte fanns någon Vitbok och vi kommer att bekämpa vitboken som om det inte fanns något krig"


Vit bok från 1947 - Krokodiltårar
Mycket intressant läsning. Det är inte många som har läst denna specifika Vita bok från 1947. Många "krokodiltårar" över Förintelsens överlevande i Europa och kanske en viss oro att 70 000 "sådana" skulle stanna i England. 26 september 1947 deklarerade britterna att de skulle dra sig ur Palestina. De avslutade ensidigt mandatet och överlämnade problemen till FN.