Thursday, January 20, 2022

DP-2 korten blev de allra första dödsurnor för Förintelsens offer. Om släkten till de som kom med UNRRA Vita Båtar till Sverige.

När jag 1994 planerade Förintelsemonumentet - Namnmonumentet i Stockholm så skulle de bli ett slags gemensam nekrolog, en dödsurna för de Förintelseoffer som har aldrig nämnts och fanns bara i minnet av de Förintelsens överlevande som kom till Sverige. Att förutom att uppge namn fick "uppgiftslämnare" även lämna information om födelseorten och platsen där man visste eller trodde att ens släkting försvann. De platser domineras av 6 namn som är namn på Förintelseläger, samma namn som de som finns på de 6 minnesstenar som markerar det andra Förintelsemonumentet 6 stenar - 6 miljoner. De två Holocaustmonument i Stockholm tillkom 50- respektive 75 år efter Förintelsens slut, 1945.

För min mor som skulle skriva ihop en lista av sina närmaste var det en svår tid. Hon skulle även skriva namnen av min bortgångne far familj. Namnen dök upp ständigt ur hennes minne. Ibland så skämdes hon då många namn på kusiner har hon helt förträngt under de gångna 50 åren. Nu kom de fram, namn efter namn.

Sedan 2018 har vi inom Föreningen Förintelsens Minne arbetat aktivt med vårt nästa stora projekt - Vita båtar. Det var kopplat direkt till det arbete föreningen har lagt för att ta fram gravstenar och minnet av Förintelsen offer begravda i Stockholm.

Arbete var uppdelat i arbete vid Norra begravningsplatsen och arbete i arkiven. Mycket av arbete gick ut på att fastställa riktiga uppgifter om Förintelsens offers och jämföra de med de som fanns på deras gravstenar från 1945-1947. De flesta av de begravda dog på Epidemiska sjukhuset i Stockholm och på beredskapssjukhuset i Sigtuna. På bilden Daniel Kraus från Föreningen Förintelsens Minne arbetar vid Riksarkivet i Stockholm januari 2019. Han går igenom Läkarkorten från Sigtuna. Därefter kom "Plagieraren från Lund", Daniel Leviathan som hävdade att det var hans projekt och att det var han som började med projektet och hittade och beskrev de i över 70 år övergivna och misskötta gravarna. Anmälan om plagiat har lämnats in till rektorn för Lunds Universitet.

Daniel Kraus från Föreningen Förintelsens Minne arbetar vid  Riksarkivet i Stockholm januari 2019. Han tittar på Läkarkorten från beredskapssjukhuset i Sigtuna.

Sedan 2018 har vi inom Föreningen Förintelsens Minne arbetat aktivt med vårt nästa stora projekt - Vita båtar. Det var kopplat direkt till det arbete föreningen har lagt för att ta fram gravstenar och minnet av Förintelsen offer begravda i Stockholm. De 6 stora stenblock utgör en del av Holocustmonumentet "6 stenar - 6 miljoner". De 6 stenar har en direkt koppling till grava runt de då varje sten bär ett namn på ett dödsläger där de i Stockholm begravdas bröder, systrar och föräldrar förintades. Judiska församlingen (Aron Verständig och Isak Reichel ansvariga) skändade monumentet år 2020.

Föreningen Förintelsens Minne arbete inskränkte sig inte till dokumentationen i Riksarkivet i Stockholm. Föreningen Förintelsens Minne forskargrupp har även tittat på andra dokument som skulle ge klarhet om de begravdas öden. Kontakten har tagits med flera dokumentationscentra i Polen, Israel och Tyskland. ITS-arkiv (The International Tracing Service (ITS), nu Arolsen arkiven tillhörde de viktigaste informationskällor. I de fanns dokument som man kalla numera för DP-2 kort. Det långa, rätta namnet är A.E.F  D.P REGISTRATION RECORD.

A.E.F betyder American Expeditionary Forces. D.P. är en förkortning av Displaced Persons, på svenska - fördrivna personer. Den här typen av kort fylldes i Swedish Transit Hospital i Lübeck och i DP- läger som inrättades efter andra världskriget i bl.a. Tyskland, Österrike och Italien. DP-läger var främst avsedda för flyktingar från Östeuropa och fd fångar i de nazityska koncentrationsläger. I DP-läger fanns förutom judar (mindre än 20%) även armenier, polacker, letter, litauer, estländare, jugoslaver, greker, ryssar, ukrainare och tjeckoslovakerna. Omedelbart efter kriget flydde många östeuropeiska judiska över­levande undan antisemitism till tryggheten i flyktingläger i Tyskland och Österriket av alla ställen. DP-läger var också ett ställe där man väntade på en visering t.ex. till USA eller Sydamerika. 

D.P. Registration Record - korten har en hel del information om de överlevandens öden och familj under Förintelsen. Alice Lok var den enda överlevande i sin familj. Hon var 16 år vid krigets slut. Hon kom till Sverige med UNRRA Vita Båt M/S Kronprinsessan Ingrid som avseglade från Lübeck den 10 juli 1945. Från hennes DP-2 kortet får vi veta dels om hennes tillfångatagandet i Ungern varifrån hon fördes till Auschwitz och om att slutligen Bergen-Belsen. När hon fyller kortet så skriver hon bredvid namnen på sina föräldrar (fält 10 och 11) hur gamla de var när de förintades, 45 och 40 år. Längst ner på kortet, fält 24 och på andra sidan av kortet skriver hon ett slags dödsurna över sina närmaste. Två bröder 12 och 6 år gamla och sin storasystern Edith, 18 år som dog efter Bergen-Belsens befrielse.

D.P. Registration Record - DP-2 kort, tillhörande Alice Lok var den enda överlevande i sin familj. Hon var 16 år vid krigets slut. Hon kom till Sverige med UNRRA Vita Båt M/S Kronprinsessan Ingrid. På bilden till vänster så är det Alice som skalar potatis direkt efter befrielsen i Bergen-Belsen.  Kvinna på bilden som skalar potatis är faktiskt Alice Lok.

DP-2 tillhörande Steinberg Genia som kom till Sverige med UNRRAs Vita båtar. Hennes dödsurna börjar på framsidan och fortsätter på baksidan. Många uppgav bara kort Föräldrarna och syskonen i Auschwitz. För de det bettyde bara att de var döda men andra kunde uppfatta det såsom de var vid liv.

D.P. Registration Record - DP-2 kort, tillhörande Olga Fodor som var den enda överlevande i sin familj. Hon var 15 år vid krigets slut och vägde bara 25 kilo. Hon kom bland de första 200 patienter vilka i Lübeck ombord på UNRRA Vita Båt S/S Kastelholm. Två dagar senare den 1 juli 1945 kom till Stockholm och var sedan bland de 300 som stannade året ut på beredskapssjukhuset i Sigtuna i Sigtunatiftelsens byggnad. Från kortet får vi veta att Olga var först i Nian gettot i Ungern varifrån hon fördes till Auschwitz och därifrån Grunberg och slutligen Bergen-Belsen. Hon skriver längst ner på kortet: Mamma, Pappa, Syster i Auschwitz - Hitta de! Vita båten S/S Kastelholm och avresedatumet 28 juni är markerade med rött. Föreningen Förintelsens Minne har fastställt att ingen av hennes familj överlevde Förintelsen.

D.P. Registration Record - DP-2 kort, tillhörande Olga Fodor som var den enda överlevande i sin familj. 

D.P. Registration Record - DP-2 kort, tillhörande Masza Lewkowicz. Hon skriver och namnger sina fyra bröder och anger födelsedatum för sina föräldrar.

https://jimbaotoday.blogspot.com/2021/01/den-roda-kampfisken-judiska.html