Tuesday, April 5, 2022

Andra sidan av - DP-1 card, DP-2 card, Inresekortet, Läkarkortet lika viktiga för familjerna och forskare.


De flesta av de tusentals DP-2 kort jag har sett under min forskning saknar information på andra sidan. I de få korten där det finns information så handlar det oftast som på kortet ovan av Kleinman Luba om en fortsättning på informationen från framsidan, således öden av de närmaste. Ofta handlar det om en förteckning över de mördade familjemedlemmarna.


Här kommer olika typer av dokument där finns ofta anledning av att titta på andra sidan. Ibland är dokumenten tryckta så att rubriker att fylla i finns även på andra sidan, t.ex. ett DP-2 card. De flesta av de tusentals DP-2 cards saknar dock information på andra sidan.  I de få korten där det finns information så handlar det oftast om en fortsättning på informationen från framsidan, således öden av de närmaste. Öden som oftast inte är en sökning (förekommer också) men en förteckning över de mördade familjemedlemmarna. Tyvärr, en säker lista då kortinnehavare har oftast bevittnat separation och död av sina närmaste. För de som har deporterats till Auschwitz så handlar det om att med egna ögon se sina närmaste gå efter selektionen vid den ökända rampen i riktning mot gaskamrarna och de bakomliggande krematorierna.

Andra dokument som t.ex. de svenska Inresekorten, Inreseuppgift där bara den främre sidan skulle användas har baksidan fyllts med olika uppgifter. Först var det spontant men därefter en praxis som stöddes av SUK.



Andra dokument som t.ex. de svenska Inresekorten, Inreseuppgift där bara den främre sidan skulle användas har baksidan fyllts med olika uppgifter. Först var det spontant men därefter en praxis som stöddes av SUK. För mig som miste nästan hela familjen under Förintelsen så är Anteckning: Föräldrarna i Auschwitz något makabert.



Många av Inreseuppgift - Inreseuppgift  korten fungerade även som ett slags bosättningskort där man antecknade var i riket personen befann sig och i många fall antecknade man dödsdagen.








Ett svenskt Läkarkort, tillhörande Rachela Fajners stora syster Estera Fajner.  Många av läkarkorten fungerade även som ett slags bosättningskort där man antecknade var i riket personen befann sig.

D.P. Registration Record - DP-2 kort, tillhörande Alice Lok var den enda överlevande i sin familj. Hon var 16 år vid krigets slut. Hon kom till Sverige med UNRRA Vita Båt M/S Kronprinsessan Ingrid. På bilden till vänster så är det Alice som skalar potatis direkt efter befrielsen i Bergen-Belsen.  Kvinna på bilden som skalar potatis är faktiskt Alice Lok.

D.P. Registration Record - DP-2 kort, tillhörande Rachela Fajner. Hon var 9 år vid krigets slut. Hon kom till Sverige med UNRRA Vita Båt S/S Kastelholm med en stor grupp barn som befriades i Bergen-Belsen där de samlades i barrack nr. 211, kallad för Kinderheim. På baksidan av kortet finns ingen information.  Kortet har skrivits ut den 25 juli 1945, en dag före avresan från Lübeck till Sverige.



D.P. Registration Record - DP-2 kort, tillhörande Rachela Fajner.  Kortet har utfärdats vid ett tidigare tollfälle.

D.P. Registration Record - DP-1 kort, tillhörande Rachela Fajner. Här har man använt kortets baksida med information att hennes syster har ett L-nummer 7891.