Sunday, April 7, 2019

Läkare - Rödakorsets systrar - Diakoniser - Frälsningsarméns soldater - Sionister - Desertörer: Ryska och Tyska - Frivilliga - I Sigtuna 1945


Frälsningsarméns soldater anlände till Sigtuna med bussen från Märsta
Frälsningsarméns soldater vid fonténen på Sigtunas Stiftlsens gård.
Frälsningsarméns soldater tömmer "diverse kärl".

Överlevande till beredskapssjukhuset i Sigtuna anlände INTE med Folke Bernadottes "Vita bussarna" men med bussar och bussambulanser från UNRRAs Vita båtar som under juli 1945 anlöpte ett antal gånger Frihamnen i Stockholm.


Vid några platser i Tyskland och Nord-Norge deltog svenskar med att hjälpa överlevare och återvändare. Här i Sverige samarbetade Frälsningsarmén med Sigtuna-stiftelsen och tog emot patienter, överlevande judar från Bergen-Belsen som anlände med UNRRAs 'Vita båtarna'. Tillsammans med Rödakorsläkare, sjukvårdspersonal och diakoner från Svenska kyrkan, arbetade ett antal frälsningssoldater och frälsningsofficerare under sommarmånaderna 1945 med att rehabilitera 597 överlevande kvinnor varav de flesta var bördiga från Polen, Ungern, dåvarande Tjeckoslovakien och Rumänien.

En av frälsningssoldaterna var brigadör Ragnar Åberg, som dokumenterade insatsen och sina intryck och tog många bilder.
Han skriver bland annat:
- Vid åttatiden kom som först de första två bussarna körande fram till skolhemmet. Det var inte utan att vi fick erfara något av en chock då vi fick se de första magra varelserna. De allra flesta är unga kvinnor i 17 – 20 årsåldern. Samtliga kvinnor är mellan 13 och 45 år. Där kom unga flickor på 14-15 år som tillbringat sex-sju år i koncentrationsläger och som knappast minns något annan tillvaro än skräck och pina. De kom oerhört utmärglade, man kan inte tro det om man inte sett, men snart ändrades de flestas utseende. Rekordet torde väl innehas av en kvinna som efter ett par veckor ökat i vikt med 22kg.